Közélet
Trócsányi László (Array)

Trócsányi a magyar kormány bátor döntéséről

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 27. 12:51

Az igazságügyi miniszter szerint a jövő év második felében dönthet az Európai Bíróság a kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről.

Trócsányi László a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, miután szeptemberben megszületett a kötelező betelepítési kvótarendszerről az uniós határozat, a kormány szakvéleményt kért az Igazságügyi Minisztériumtól. A tárca véleménye az, hogy a határozatnak számos formai és tartalmi hibája van. A miniszter a kereset benyújtását bátor döntésnek nevezte. Bár azzal több tagállam is egyetért, mások “nem szólaltak meg”.

Szlovákia is benyújtott egy hasonló keresetet – a két ország egyeztetett is az ügyben -, de Trócsányi László szerint Magyarország jogilag más helyzetben van, hiszen az országon áthaladó 380 ezer ember, illetve a velük kapcsolatos eljárások lefolytatása rendkívüli terhet jelentett a közigazgatásnak. Ezért Magyarország a határozat megsemmisítésére irányuló elsődleges kereset mellett – annak elutasítása esetére – egy másodlagosat is benyújtott, amelyben annak kimondását kérik, hogy a Magyarországra vonatkozó kvóta nem alkalmazható – tette hozzá.

A tárcavezető szerint jövő év második felében születhet döntés a magyar kereset ügyében. Az precedens értékű döntés lesz, ami azt is megmutatja majd, hogy a jog milyen szerepet játszik az unión belül, illetve az Európai Bíróságot mennyire a jog vezérli. Szerinte a kvótahatározat már megbukott a gyakorlatban, hiszen a tervek szerinti 160 ezer ember áttelepítéséből mindössze 118 ember áttelepítését hajtották végre.

Trócsányi László kitért a magyar jogászképzés helyzetére is. Mint mondta: a kormány egyértelműen letette a voksát amellett, hogy nem tömeges, hanem magas színvonalú jogászképzés kell. 2016-ban 500 millió forintot bocsátanak a jogi karok rendelkezésére tehetséggondozásra. Emellett nemzeti ösztöndíjprogramot kell indítani, támogatni kell az idegen nyelvű képzést és a jogklinikákat, vagyis mindazt, ami azt sugallja a fiataloknak, hogy maradjanak itthon, hiszen itt is van lehetőségük karriert csinálni – mondta a miniszter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.