Közélet

Megállás nélkül csatlakoznak az orvosok a hálapénz elleni mozgalomhoz

Lavinát indított el 64 orvos, akik azt mondták, elég a hálapénzből. Az elmúlt két napban több száz orvos csatlakozott aláírásával a mozgalomhoz.

Megírtuk korábban, 64 orvos megüzente, hogy elég volt. A tiltakozás a Facebookon kezdett el szerveződni, ahol az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoportban fogtak össze az orvosok. Először is a hálapénz ellen tiltakoztak.

Később üzent a minisztérium, szerintük minden rendben, lelassították az elvándorlást, jobbak lesznek a körülmények és nőnek a bérek.

A történet itt nem állt meg, a Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai december 21-én nyilatkozatot juttattak el a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetéhez. Az írás címe Felhívás a magyar egészségügy működési problémáinak rendbetételére. Emlékeztetnek: a magyar orvostársadalom választott képviselői, a MOK novemberi Országos Küldöttgyűlésén Nyilatkozatot fogadtak el az egészségügy sajnálatos helyzetéről, melynek minden megállapításával azonosulnak.

Érvelésük szerint „miközben az ország egyre jobban teljesít”, az egészségügyre történő magyar GDP-arányos ráfordítás még a Visegrádi Négyek átlagához mérten is 2%-os lemaradásban van.

Az Index most azt írja, két nap alatt több mint hétszázan csatlakoztak a Facebook-csoporthoz és több mint 250 orvos írta alá a petíciót, névvel, szakterületével és az orvosi pecsétjén található azonosítóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik