Közélet

Háborús bűnökkel vádolja Oroszországot az Amnesty

A nemzetközi szervezet jelentése szerint irányítatlan rakétákkal, kazettás bombákkal támadnak sűrűn lakott célpontokat.

Szíriában legalább kétszáz civil vesztette életét az orosz légicsapások következtében szeptember 30. és november 29. között – közölte az Amnesty International. Az emberi jogi szervezet szerint az oroszok lakott területen is bevetnek kazettás bombákat, ami háborús bűncselekménynek is minősülhet. Moszkva viszont továbbra is azt állítja, hogy csak a terrorcsoportok állásait támadják.

Az Amnesty International az amerikai beavatkozások kapcsán is hasonló aggodalmakat vet fel. Bár az Egyesült Államok ritkán ismeri el, hogy a bombázásai civil áldozatokkal járnak, de egyes megfigyelőcsoportok szerint több százra tehető a halottak száma ezek következtében is.

Az Amnesty International szemtanúk beszámolói, videofelvételek, szakértői vélemények alapján vizsgálta az orosz bombázásokat. Azt állítják, bizonyítást nyert, hogy Oroszország törvénytelenül vetett be irányítatlan rakétákat és kazettás bombákat sűrűn lakott területeken. Hat esetben történt olyan támadás, ami nagy számú civil áldozattal járt, noha a közelben nem is volt katonai célpont. November 29-én például egy nagy forgalmú piacot vettek célba, 49-en haltak meg.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője azt mondta: a védelmi minisztérium utánanézne, mennyire pontos az Amnesty International jelentése. Szerinte a szíriai műveleteket a nemzetközi jog betartása mellett végzik, az orosz álláspont pedig az, hogy az ehhez hasonló jelentések az Oroszország elleni „információs hadviselés” részét képezik. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik