Közélet

Kirúgta Jakupcsek Gabriellát a közmédia

Százharminc embernek mondanak fel a közmédiában, köztük van a műsorvezetőnő is, aki megerősítette a hírt. A Ridikül forgatását már nem is fejezte be.

Újabb tisztogatási hullám körvonalazódik a közmédiánál, az Mno.hu cikke szerint 130 embernek mondanak fel, köztük olyan ismert arcoknak is, mint Jakupcsek Gabriella. A műsorvezető azt mondta telefonon a lapnak, hogy van a kezében egy csoportos leépítésről szóló papír, de most nem akar bővebben nyilatkozni. Később a Blikknek elmondta: rossz álomként éli meg, hogy pont karácsonykor, a Ridikül ötszázadik adása előtt adták ki az útját.

Jakupcsek pedig nem politizált, olyan műsorokban volt kulcsszerepe, mint a Magyarország, szeretlek! vetélkedő vagy a Ridikül című talkshow. A lap úgy tudja, épp ez utóbbi műsor felvételei folytak, amikor Jakupcsek kézhez kapta a felmondását. Három adást kellett volna rögzíteniük, Jakupcseket az első és a második között hívták a személyzeti osztályra.

Jakupcsek az Mno szerint a közlés után taxiba ült és távozott, a következő adásokat már nem is vették fel. Szerdára is ki van írva három adás felvétele, még nem tudni, Jakupcsek részt vesz-e ezeken.

mtva magyar televízió (Array)
mtva magyar televízió (Array)

A műsorvezető ráadásul belsősként dolgozik a külsős készítésű műsornak, így az Mno szerint kérdéses, maradhat-e a Ridikül arca. A Ridikült az Apropó Média Produkciós Kft. készíti adásonként 3,4 millió forintért. December végéig 1,6 milliárd forintot költött a közmédia erre a műsorra. Az MTVA nem válaszolt az Mno kérdéseire.

Igaz/hamis?

A 24.hu-nak az MTVA egyik, nevét nem vállaló szerkesztője ugyan nem volt hétfőn bent a munkahelyén, de elképzelhetetlennek tartja, hogy ez történt volna. Épp kedden lesz a Ridikül stábbulija, mindenki boldog és jókedvű, és senki sem szólt neki, hogy bármi történt volna a mai felvételen (sőt már a nyáriakat tervezik). Az sem igaz forrásunk szerint, hogy szerdán még lesznek felvételek.

Másik forrásunk azt állítja ellenben, hogy igazak az Mno értesülései, csak belülről nincs még semmi sem megerősítve. Jakupcsek hirtelen távozását rosszullétnek állították be, kedden pedig további adásokat vesznek fel.

Tisztogatások akkor, amikor

Az MTVA híres az alapos tisztogatásairól: december elején több szerkesztőnek kellett távozni a Hirado.hu-tól, míg a többiek fizetése jelentősen csökkent bruttó 700 ezerről 280 ezer forintra. Az érintettek szerint nem szakmai okokból töténtek az elbocsátások, amik az MTI-t is érintették. Előtte november 29-én 129 ember elbocsájtásáról írt a Népszabadság.

Az elbocsátási hullám 2011-ben kezdődött, akkor 900 embert rúgtak ki, majd 2013 elején 200-at. Most már bőven kevesebben dolgoznak a közmédiában, mint 2000 fő. Eközben az MTVA egyre több pénzből gazdálkodott. Idén érte el a büdzsé a csúcsát – részben a megújult és átalakult struktúra miatt -, de ez jövőre 3 milliárddal csökken. Ez annyiból nem rossz, hogy közben a kormány átvállalta az MTVA 47 milliárdos adósságát.

Lapunk is megkereste az MTVA-t, amint választ kapunk, közöljük azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik