Közélet

„Ha az Ákos-ügyet figyelemelterelésnek szánta a Fidesz, az jókora baklövés”

akos(430x286).jpg (ákos)
akos(430x286).jpg (ákos)
Török Gábor politikai elemző és Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója értékelte a 2015-ös év belpolitikai fejleményeit az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Miután az egész évet uraló ügy, a menekültválság kezd a háttérbe szorulni, megjelentek más ügyek újra a politikai napirenden. Erre példa Tóth Csaba szerint az Ákos-ügy és a korrupció mint téma is, mely ügyek, ha három-négy hónappal ezelőtt jöttek volna, jóval kevesebb figyelmet kaptak volna, mint most.

Török Gábor szerint ha az Ákos-ügy valamiféle kormányzati figyelemelterelés lenne, akkor az jókora baklövésnek bizonyult volna. Úgy látja: a kormány készült a menekültválság lecsengése utáni időszakra, és az áfacsökkentéssel, illetve a 10+10 milliós családtámogatással igyekezett volna kézben tartani a politikai napirendet.

 A Fidesznél van néhány alapszabály, az egyik ilyen az, hogy „nem hátrálunk”, harcolni kell az utolsó pillanatig és mindenkit meg kell védeni

– indokolta Török Gábor, hogy ehhez képest miért mégis Kövér Lászlóról és Ákosról szólnak a hírek, valamint a kormány ezekre adott reakciójáról.

Megismételte: ha az Ákos-Telekom-ügyet a Fidesz figyelemelterelésnek szánta, akkor komoly hibát követett el. Hozzátette: Kövér László kongresszusi beszéde után bőven lett volna módja a Fidesznek arra, hogy a téma (a Fidesz és a nők társadalmi szerepének viszonya) lekerüljön a napirendről, ehelyett „belementek és harcoltak”.

Spontán reakció, amihez utólag keresik az érveket

Tóth Csaba szerint a Török által vázolt harcmodor alapvető kormányzati reflex. Az, hogy az „Ákos-ügy” végül a Fidesz sikerét hozza-e, Tóth szerint azon is múlik, hogy a kérdés végül hatalomtechnikai ügyként kerül-e a köztudatba, vagy a szó visszaterelődik-e Kövér László és Ákos eredeti mondataira. Ezekkel ugyanis szerinte a társadalom többsége nem ért egyet. Tóth Csaba úgy látja: a Fidesz nem szokott sikeres lenni, ha pozitív ügyekkel kell tematizálnia, a kormánypárt sokkal jobb a konfrontációban.

Török Gábor szerint nem attól lett nemzetközi hír az Ákos-ügyből, amit akár Ákos, akár Kövér László mondott, hanem attól, ahogy a kormány a Telekom lépésére reagált. Utóbbi lépés Török szerint megmutatta, hogy a mindenkit megvédő és a legkisebb ellenállás jelére is atomot dobó kormányzati mentalitás – miközben nagyon gyakran eredményes – veszteségekkel jár.

Arra a kérdésre, hogy az Ákos-ügy kapcsolatban lehet-e a kormány és a Telekom egyéb konfliktusaival, illetve hogy mire vonatkozhatott Orbán Viktor mondata, amely szerint egy cég azért mert gazdag, nagy vagy német, még nem gondolhatja, hogy megengedhet magának bizonyos dolgokat, Tóth Csaba azt felelte: ezek utólagos magyarázatok, az eredeti, Telekomnak adott kormányzati reakció viszont spontán reakció volt, amihez utólag keresik az érveket. Azt azonban hozzátette: így is több konfliktusa van a kormánynak Angela Merkellel, mint amennyit szeretne.

A teljes beszélgetést elolvashatják itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik