Budapest, 2015. december 11.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elõadást tart a Nemzetközi Visegrádi Alap (International Visegrad Fund, IVF) megalapításának 15. éves évfordulója alkalmából rendezett konferencián Budapesten, a Benczúr szállóban 2015. december 11-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Közélet

Szijjártó felkelt és eldöntötte, hogy ma nagyon határozott lesz

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 11. 12:23

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a menekültügyi szabályozás miatt indított kötelezettségszegési eljárás egy bosszúhadjárat része az EU részéről, miután Magyarország megtámadta a kvótákról szóló döntést, de az ország kitart az álláspontja mellett és nem enged a nyomásgyakorlásnak.

Szijjártó Péter éves meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának pénteki ülésén kiemelte: a kvótarendszer elfogadhatatlan, végrehajthatatlan és az európai szabályokat súlyosan sértő megoldás, hiszen a dublini szabályok módosítását jelenti, amihez a tagállamok döntése kellett volna. Valós megoldás helyett sokáig foglalkoztak ezzel a lépéssel – közölte.

A tárcavezető hangsúlyozta: nonszensz helyzet, hogy az EU és a schengeni zóna határát jelenleg egy olyan ország – Macedónia – védi meg, amely nem tagja sem az uniónak, sem a schengeni zónának, az EU és a schengeni zóna határa gyakorlatilag Görögország északi határára került át.

Arra is kitért, hogy képmutató, önsorsrontó és alkalmatlan a bevándorlás esetében folytatott európai politika. A bevándorlás érzékelhetően növeli a terrorfenyegetettséget, mert napi 5-10 ezer illegális bevándorló érkezik, akiknek a jelentős részéről nem tudni, kik ők, honnan jöttek és miért. Az EU-nak világos választ kellene adnia ebben az ügyben – hangoztatta a miniszter, hozzáfűzve: a külső határok megvédése fontos.

A tárcavezető elmondta: Magyarországot az elmúlt időben méltatlan támadások, igazságtalan kritikák érték, ezeket minden esetben visszaverték és a jövőben is így tesznek. Magyarország tiszteletet érdemel, ezt mindenkinek meg kell adni – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy a visegrádi együttműködés (V4) óriási jelentőséggel bír, a V4-es partnerek segítségével felelhet meg Magyarország minden schengeni és dublini előírásnak, és továbbra is az egyik legfontosabb prioritása marad a V4-es együttműködés a magyar külpolitikának.

Szijjártó Péter közölte: az elmúlt egy évben Európában minden megváltozott, semmi nem olyan és nem is lesz olyan, mint volt korábban; Európának a második világháború lezárása óta nem kellett ennyi és ilyen súlyú kihívással szembenéznie, mint most. Úgy vélte, ez bizonyítja, hogy szükség van új típusú külpolitikára, amely az új világviszonyokban hatékonyan képviseli a magyar nemzeti érdeket. Az EU képtelen normális válaszokat adni a kihívásokra, ami veszélyezteti Európa biztonságát és jövőjét – tette hozzá.

A miniszter a kihívások között említette, hogy a globális gazdasági versenyben Európa lemarad. Az európai-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás ügye “egy helyben topog”, nem történik érdemi előrelépés, rendkívül lassan halad a folyamat – vélekedett.

A tárcavezető nem értett egyet azzal, hogy az Európai Bizottság elnöke szerint a következő néhány évben biztosan nem bővítik az uniót, mint mondta, a magyar kormány részéről senki nem adott felhatalmazást neki ilyen kijelentésre, ugyanis a bővítés az EU erejének egy fontos eleme, mielőbb szükség van rá, mert az unió akkor lesz erősebb, ha bővülni tud, ráadásul fontos biztonságpolitikai érdek is a Nyugat-Balkán integrációja.

Ukrajnát illetően Szijjártó Péter megerősítette, hogy bár Magyarország végrehajtja az uniós szankciókat, figyelembe kell venni a kialakult helyzet okozta károkat is. A szankciók nem vittek közelebb a minszki megállapodások végrehajtásához – közölte.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a bizottság elnöke azt mondta, valóban nem könnyű a magyar érdekek képviselete jelenleg Európában, újfajta külpolitikára van szükség, hiszen az EU már nem olyan, mint akár egy éve volt.

Józsa István (MSZP) ugyanakkor arról beszélt: nem biztos, hogy “a kardcsörtető diplomácia”, a kemény fellépés a leginkább célravezető az eredmények eléréséhez.

A kiemelt képen tényleg Szijjártó Péter van, MTI fotó, Kovács Tamás.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.