föld bolygó (föld bolygó)
Közélet

Földanyáért: 60 hindu szervezet csatlakozott a klímavédelmi nyilatkozathoz

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 11. 17:55

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete csatlakozott a Hindu Tanulmányok Oxfordi Központja által kidolgozott, 60 hindu szervezet által aláírt klímavédelmi nyilatkozathoz – írja pénteki közleményében a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége. Más vallási vezetőkhöz hasonlóan a hinduk is megfogalmaztak egy közös állásfoglalást.

A klímaváltozás azon mélységes probléma tünete, hogy az emberiség életvitele kizökkent abból az egyensúlyból, amit Bhúmi Dévi (Földanya), vagyis közös bolygónk megújulva biztosítani képes

– mondja ki a nyilatkozat, amely a ma záruló párizsi klímacsúcs 195 kormányának résztvevőit erőteljes, komoly cselekvésre kéri.

A vallások szerepe a moralitásnál kezdődik

A nyilatkozat idézi azokat az ősi szentírásokat (pl. Srímad-Bhágavatam, Atharva Véda), melyek a teremtést Isten energiájaként írják le, a Föld részeit pedig az Úr testrészeihez hasonlítják, majd felszólítja a világ 900 milliós hindu népességét, hogy térjen át a tiszta energiák használatára, a zöldségalapú táplálkozásra és életvitelét hozza ismét összhangba a természettel.

A vallások szerepe a Föld jövőjét illetően a moralitásnál kezdődik,Mahátma Gandhi is sürgette:

Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél.

Ha ma élne, ő is felszólítaná a hindukat, hogy mutassanak példát, változtassanak életmódjukon, egyszerűsítsék igényeiket és tegyenek féket a vágyaikra – írja a közelmény.

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének a nyilatkozathoz való csatlakozása a COP21 kimeneteléért aggódó nemzetközi hindu közösséggel és más vallási csoportokkal való együttműködésének eredménye.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.