Közélet

Földanyáért: 60 hindu szervezet csatlakozott a klímavédelmi nyilatkozathoz

föld bolygó (föld bolygó)
föld bolygó (föld bolygó)

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete csatlakozott a Hindu Tanulmányok Oxfordi Központja által kidolgozott, 60 hindu szervezet által aláírt klímavédelmi nyilatkozathoz – írja pénteki közleményében a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége. Más vallási vezetőkhöz hasonlóan a hinduk is megfogalmaztak egy közös állásfoglalást.

A klímaváltozás azon mélységes probléma tünete, hogy az emberiség életvitele kizökkent abból az egyensúlyból, amit Bhúmi Dévi (Földanya), vagyis közös bolygónk megújulva biztosítani képes

– mondja ki a nyilatkozat, amely a ma záruló párizsi klímacsúcs 195 kormányának résztvevőit erőteljes, komoly cselekvésre kéri.

A vallások szerepe a moralitásnál kezdődik

A nyilatkozat idézi azokat az ősi szentírásokat (pl. Srímad-Bhágavatam, Atharva Véda), melyek a teremtést Isten energiájaként írják le, a Föld részeit pedig az Úr testrészeihez hasonlítják, majd felszólítja a világ 900 milliós hindu népességét, hogy térjen át a tiszta energiák használatára, a zöldségalapú táplálkozásra és életvitelét hozza ismét összhangba a természettel.

A vallások szerepe a Föld jövőjét illetően a moralitásnál kezdődik,Mahátma Gandhi is sürgette:

Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél.

Ha ma élne, ő is felszólítaná a hindukat, hogy mutassanak példát, változtassanak életmódjukon, egyszerűsítsék igényeiket és tegyenek féket a vágyaikra – írja a közelmény.

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének a nyilatkozathoz való csatlakozása a COP21 kimeneteléért aggódó nemzetközi hindu közösséggel és más vallási csoportokkal való együttműködésének eredménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik