Közélet

Az MTI-nél nincsenek politikai szempontok – állítja az MTI

habony (Array)
habony (Array)

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. határozottan visszautasítja, hogy az MTI Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közlemények kiadásának megtagadása esetén politikai szempontokat vesz figyelembe – olvasható a szervezet pénteki közleményében.

A nagy magyarázkodásra azért van szükség, mert az MTI Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó személyiségi jogaira hivatkozva megtagadta a DK közleményének közlését. Bár a bíróság egyszer már kimondta, hogy Habony Árpád közszereplő, az állami hírügynökség kedden visszautasította a párt “Miből jár egy feltételezett ibizai drogdiszkóba Orbán tanácsadója” című közleményének kiadását.

habony bulizik

A cég pénteken így érvelt: bármely közlemény visszautasításakor kizárólag a jogszabályok és az OS igénybevételére vonatkozó szerződés alapján jár el.

Szerződés, működési szabályzat, Ptk., becsület!

Az OS-ben történő kiadáshoz minden jogosult előzetesen szerződést köt, amelyben elfogadja a Országos Sajtószolgálat működési szabályzatát. A benyújtott közlemény kiadását kizárólag a jogszabály és az OS-szabályzat rendelkezéseibe ütköző tartalom esetén utasítja vissza a cég – tették hozzá.

A dokumentum szerint minden közleménynél kizárólag azt vizsgálják, hogy annak tartalma tiszteletben tartja-e a polgári törvénykönyvben meghatározott személyiségi jogokat. Közlemény kiadásának megtagadására csak akkor kerül sor, ha az sérti bárki becsületét, jó hírnevét, személyes adatainak védelméhez való jogát vagy más személyiségi jogát.

A szabályzat tartalmazza azt is, hogy a közlemény nem sértheti a közmédia jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen. A Duna Médiaszolgáltató Zrt. gazdasági társasági formában működik. Egyetlen gazdasági társaságtól sem várható el, hogy a saját vagyonából fenntartott és működtetett szolgáltatását jó hírneve és üzleti érdekei sérelmére más rendelkezésére bocsássa – hangsúlyozták, hozzáfűzve: ez az OS esetében sem engedhető meg, így a szabályzat ezen rendelkezésébe ütköző közlemények kiadását is meg kell tagadni.

Habony Árpád luxuséletvitele miatt a NAV-nál tett bejelentést a Jobbik. A miniszterelnök tanácsadójának méregdrága életéről bővebben itt olvashat.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik