Közélet

Offshore cégháló miatt fordul a hatósághoz a józsefvárosi PM

A kérdéses céggel még az MSZP-SZDSZ-es kerületvezetés kezdett üzletelni, majd Dr. Kocsis Mátéék folytatták – állítja a párt.

Az alpolgármester szerint Erőss hazudik

A PM közleményére reagálva Dr. Sára Botond, a kerület alpolgármestere közölte: „Józsefváros nem bonyolódott semmiféle offshore céghálóba”, Erőss állításával szemben a Trefort utca 3. szám alatti ingatlant törvényes és szabályos módon, nyílt pályázaton értékesítették. Hazugságnak minősítették, hogy az eladás csökkentett áron történt volna, szerintük az egy évtizede jogvitás ingatlant forgalmi értékén tették pénzzé. „Bármennyire is erőlködik Erőss úr, az ingatlant megvásárló cég Magyarországon adózik, a törvények alapján átlátható szervezetnek minősül” – írták, hozzátéve, hogy a képviselő-testületi ülés felvételei bizonyítják, hogy a PM képviselője minden, a témában feltett kérdésére választ kapott.

Uruguayig, Liechtensteinig és Ciprusig érő szövevényes, részben offshore céghálóba gabalyodott Józsefváros – jelentette ki a PM kerületi képviselője. Erőss Gábor szerint rejtőzködnek annak az üzleti körnek a tulajdonosai, melyek részt vesznek az Auróra utcai rendelő felújításában és nyomott áron szerezték meg a Trefort utcai Hunyady-palotát.

A Dr. Kocsis Máté vezette józsefvárosi önkormányzat csütörtökön eladott egy 4200 négyzetméteres ingatlant a Gerosco nevű cégnek, melynek korábban elővásárlási jogot biztosított. A céggel egyébként még 2006-ban az MSZP-SZDSZ-es kerületvezetés kezdett üzletelni.

A cég tulajdonosa Erőss állítása szerint a Borzován János érdekkörébe tartozó uruguayi BAU R.S.I., valamint az EU-Line, amely a szombaton átadott Auróra utcai rendelő méregdrága felújításában is érdekelt. A pályázatban megadott uruguayi referencia-kórházuknak ugyanakkor nem sikerült nyomára akadni.

A PM közlése szerint a cég képviselője büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozott arról, hogy a vállalat átlátható, a testületi ülésen viszont Sára Botond alpolgármester nem volt hajlandó megnevezni a tényleges tulajdonost. A PM a Fővárosi Kormányhivatalhoz és az Irányító Hatósághoz fordul első lépésben, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik