Közélet

Negyedik este tüntetnek Kézdivásárhelyen a terrorvád miatt

A helyi RMDSZ-es politikusok szerint is egyre több a megválaszolatlan kérdés, úgy vélik, a bukaresti média manipulál és megbélyegzi a magyarokat.

Szombaton este legalább ezren gyűltek össze a székelyföldi Kézdivásárhelyen amiatt, mert merényletkísérlet gyanújával letartóztatták Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi szervezetének elnökét. A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs is megjelent, hogy szolidaritását fejezze ki.

A város polgármestere, Bokor Tibor jogosnak nevezte a tiltakozást, azt mondta: maga is felháborítónak tartja, hogy a bukaresti média úgy manipulál, hogy közben az egész közösséget megbélyegzi. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több a megválaszolatlan kérdés a terrorvád kapcsán és abban az ügyben, hogy Sepsiszentgyörgyön a román zászlót állítólag székely zászlóra cserélték.

„Az emberek azt várják el a hatóságoktól, hogy konkrét bizonyítékokkal álljanak elő: mutassanak képet arról, hogy az ismeretlen katona emlékműve mellől valóban levették a román lobogót, és felhúzták helyébe a székely zászlót, illetve konkrét bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Kézdivásárhelyen valaki valóban terrorcselekményt készített elő” – közölték, hozzátéve, hogy ha ezt nem teszik meg, az a bizalmatlanságot növeli az erdélyi magyarok és a román állam között.

A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Bekét, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy házi készítésű bombát akart robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A nála tartott házkutatás során azonban csak petárdákat találtak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik