Közélet

Medgyessy mégis korruptabbnak tartja Orbánékat

Medgyessy Péter szerint a Magyar Idők című lap rosszul idézte azt a mondatát, hogy nem tudja azt mondani, most tapinthatóbb a korrupció Magyarországon, mint a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormányok idején volt. Ellenkezőleg, tudja.

A volt kormányfő az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta, a korrupció tapinthatóbb, más minőségű is, mint korábban, ezért foglalkoztatja nagyon a magyar és a nemzetközi közvéleményt is. Medgyessy szerint azért más minőségű ma a korrupció, mint 2010 előtt volt, mert ma – sokszor kétharmados – törvények legalizálják a törvénytelenséget. Medgyessy nem támogatja a közbeszerzési törvény módosítását, amely szerint állami vezetők nem közös háztartásban élő hozzátartozói indulhatnak állami tendereken.

A kérdésre, saját miniszterelnöksége idején mennyire érezte tapinthatónak a korrupciót, azt mondta, az állam túlterjeszkedése önmagában a korrupció melegágya, ezért nem merné azt állítani, hogy akkor ne lett volna korrupció. Medgyessy “barátságtalan kérdésnek” nevezte, hogy kormányfőként tisztában volt-e azzal, van korrupció a kormányában. Azt mondta: mire úgy érezte, az ügyben lépni kell, akkor lemondott egy kényszerhelyzet miatt lemondott.

Mészáros Antónia emlékeztette, lemondásakor az SZDSZ-hez kötötte a kormány korrupciós ügyeit. Erre úgy reagált, nem akar foglalkozni ezzel, de annak idején nem azt mondta, hogy az SZDSZ-ben van korrupció, hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Miután a műsorvezető emlékeztette rá, annak idején nem így fogalmazott, nem zárta ki, hogy 2004-ben is rosszul idézték szavait. Medgyessy Péter elismerte, kormányfőként ő is – ahogy minden miniszterelnök – tehetett volna többet a korrupció ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik