Közélet

Lázadoznak Nyitra megyében a menekülteken segítő plébános ellen

Keresztény családokat fogadnak be Szíriából, de volt, aki megmondta: addig nem teszi be a lábát a templomba, amíg ott vannak az idegenek.

Több hívő is szembefordult a Nyitra megyei Vicsápapáti római katolikus plébánosával, miután megtudták, hogy szíriai keresztény menekültek érkezhetnek közreműködésével a magyarok által is lakott faluba és a szomszédos településekre – írja a Népszabadság. Voltak, akik egyenesen kijelentették, hogy addig nem teszik be a lábukat a templomba, amíg nem tűnnek el az idegenek.

Peter Brenkus, a plébános azt mondta: szerinte néhány hangoskodó próbál hisztériát kelteni. „Nagyon elszomorító, ha önmagát kereszténynek hirdető ember nem akar a testvérén, más keresztényen segíteni” – közölte, hozzátéve, hogy Jézus is menekült volt és ugyanazt az arámi nyelvet beszélte, mint az a 25 asszíriai család, összesen 149 ember, aki Szlovákiába készül. A polgármester viszont felháborítónak tarja, hogy senki nem egyeztetett az önkormányzattal. A közeli Üzbég polgármestere pedig azt mondta: több személyt is megfenyegettek a szomszédai, munkatársai, miután kijelentették, hogy hajlandóak befogadni egy vagy több menekültet.

A plébános felidézte: szeptemberben Kurdisztánban járt a Békesség és Jóakarat nevű civil szervezet képviseletében, menekülttáborokat látogattak meg, sok emberrel beszéltek, végül huszonöt családot meghívtak Szlovákiába. Ugyanarról a településről űzték el mindannyiukat, Kurdisztánban pedig csak megtűrt emberek, otthontalanok, tengődnek, pedig korábban még a szlovákiai körülményekhez képest is tehetősek voltak – informatikusokról, orvosokról, mérnökökről van szó. „Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy emberbaráti cselekedetünkre egyesek ilyen meggondolatlanul reagálnak” – mondta a pap.

A szíriai családok rövidesen kormánygéppel érkeznek Szíriába, előbb néhány hónapig menekülttáborban lesznek. Szlovákul fognak tanulni, a képesítésüknek megfelelő szakterminológiát is elsajátítják, gyermekeik iskolába kerülnek. Egyébként Nyitra megyéből jelentkeztek a legtöbben, hogy segítenének nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik