Közélet

Amerikai nagykövet: Magyarországnak joga van megvédenie határait

Colleen Bell azt mondta: nem bírálják, hogyan igyekszik hazánk megoldani a menekültválságot, de az emberséges bánásmód fontosságáról is szólt.

Az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédenie saját határait – mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet az M1 adásában sugárzott interjúban. A diplomata kijelentette: országa nincs abban a helyzetben, hogy a menekültválságra előírjon egy megoldást. Magyarország a legnagyobb kihívásokkal néz szembe, mert a schengeni övezet határán van – fejtette ki, hozzátéve, hogy Washington nem bírálja azt, hogy miként igyekszik hazánk megoldani a válságot.

Bell hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja az EU erőfeszítéseit egy átfogó és egységes megoldás kidolgozására. Ugyanakkor a menekülteket emberi méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, gondoskodni kell a biztonságukról – tette hozzá. Az Egyesült Államok kormánya ezt az üzenetet nem csak Magyarországnak közvetíti – jelentette ki a nagykövet, hozzáfűzve, hogy a menekültek nem terroristák, hanem az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek.

A diplomata méltatta Magyarország szerepét a NATO-ban, azt mondta: hazánk kiváló szövetséges és elismerés övezi a magyar katonai szakmai színvonalat, lelkesedést és tehetséget. Elismeréssel szólt arról is, hogy a magyarok biztonságos környezetet tudnak nyújtani állampolgáraiknak és szerinte dicséretet érdemel, hogy nagyon alacsony a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma.

A nagykövet elmondta, hogy Washington továbbra is kifejezi a magyar kormány számára esetleges aggályait, de a magyar kormány tagjai is kifejezik aggályaikat neki. Hangsúlyozta a diplomáciai párbeszéd hasznosságát, és kijelentette: sok eredménye van az együttműködésnek, amely elsősorban a diplomáciai párbeszédből, valamint a magánjellegű kapcsolatokból származik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik