Közélet

A török katonák nem sokat foglalkoztak az iraki határral

Mintegy 150 török katona érkezett pénteken az Iszlám Állam dzsihadistáinak kezén lévő Moszul közelébe - az iraki államfő szombaton élesen tiltakozott a török lépés miatt.

Az iraki kormány sajtóirodája megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az “egy zászlóaljnyi, több harckocsival és ágyúval felszerelt alakulat” a bagdadi hatóságok kérése és engedélye nélkül lépett be az ország területére. A külügyi tárca közleményében az ország szuverenitása megsértésének és behatolásnak minősítette a török akciót, hangsúlyozva, hogy Irak elutasít minden olyan katonai beavatkozást, amelyet a bagdadi szövetségi kormánnyal nem egyeztettek.

Két és fél éve ott vannak

Török biztonsági források az Anadolunak azt mondták, hogy két és fél éve vannak már török csapatok Irak északi részén a helyi vezetéssel kötött együttműködési megállapodás keretében, amely az Iraki Kurdisztán fegyveres erejének, a pesmergáknak a kiképzését célozza. A pénteki csapatmozgást a misszióban részt vevő katonák rotációjának keretében hajtották végre – tette hozzá a hírügynökség.

A 20-25 harckocsival támogatott, friss katonai kontingenst Basika város térségébe vezényelték, amely északra fekszik az Iszlám Állam fegyveresei által 2014 júliusában megszállt, több mint egymillió lakosú Moszultól.

Az iszlám-konzervatív ankarai kormány, amely gyanúsítások szerint régóta támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével ellenséges, radikális lázazó csoportokat, a nyugati szövetségesek nyomására nyáron csatlakozott a dzsihadisták elleni nemzetközi koalícióhoz, és végrehajtott néhány légicsapást az Iszlám Állam szíriai állásai ellen.

Washington mossa kezeit

Washingtonnak tudomása van arról, hogy Törökország katonák százait küldte Észak-Irakba, ez a lépése azonban nem része az Egyesült Államok vezette koalíció tevékenységének – közölte pénteken az amerikai védelmi tárca két tisztségviselője.

Törökország szoros kapcsolatokat ápol az észak-iraki kurd autonóm régióval, miközben a határa túloldalán tevékenykedő szíriai kurd csoportokat ellenségesnek tekinti.

Fuád Maszúm iraki államfő szombati nyilatkozatában élesen bírálta Törökországot. Az elnök a nemzetközi jog, illetve a nemzetközi normák durva megsértéséről beszélt. Maszúm felszólította az ankarai kormányt, hogy haladéktalanul vonja ki katonáit Irakból. Az államfő utasította a külügyminisztériumot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket Irak függetlenségének és szuverenitásának megvédése érdekében.

Iraki biztonsági források szombaton már több száz török katonát említettek. A korábbi hírek arról szóltak, hogy mintegy 150 török katona érkezett előző nap Moszul közelébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik