Közélet

Idén még nem kaptak fizetést a szociális szolgáltató alkalmazottai

Megeshet, hogy egy fillért sem látnak majd elmaradt bérükből a Magyarországi Iszlám Közösséghez köthető Humán Szolgáltató Központ egykori dolgozói, mivel korábbi munkaadójuk belső egyházi jogi személyként nem tartozik a csődtörvény hatálya alá, így a dolgozók egy forintot sem kaphatnak az állami Bérgarancia Alapból – tudta meg a Magyar Nemzet. A szolgáltató több száz gondozónőt alkalmazott, országszerte több ezer embert láttak el. Ősszel a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal ellenőrzést végzett a fenntartásért felelős Gondoskodó Figyelem Oktatási-Szociális Szolgáltató Központnál. Az államkincstár feljelentést tett a házi segítségnyújtásra fordított összegek felhasználása körüli furcsaságok miatt, a NAV pedig ezek után költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

A szolgáltató több munkatársa a munkaügyi bítrósághoz fordul, amely ugyan igazat adott nekik, a végrehajtás azonban sikertelen volt, mivel kiderült, hogya  cégnek nincsen vagyona. Az Emmi ennek ellenére a pereskeddést javasolta a pórul járt dolgozóknak.

Aszolgáltató ellehetetlenülése után kezdeményezték a feladatok ellátását más fenntartóknak, az átadás-átvétel azonban még nem zajlott le. Sok érintett már máshol dolgozik, így ha az új fenntartó, a Nyírségi Szociális Centrum most igyekszik visszacsábítani a szakembereket, akik közül többen vissza is térnének – persze csak ha megkapják jussukat. A Centrum vezetője a lapnak azt mondta: aki jelentkezik az állásokra és felvételt nyer, mindenképpen megkapja fizetését.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik