Közélet

Orbán pozitívan értékelte a határon túli magyarok kilátásait

Támogatnák a határon túli fiatal magyar vállalkozókat és egységes Kárpát-medencei magyar felsőoktatást hozna létre a kormány.

Országonként értékelte a határon túli magyarok helyzetét Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet ülésén tartott előadásán – tudósít az MTI.

Romániával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: visszaesést érzékel a kisebbségi jogok területén. Kifogásolta, hogy nem gyorsult fel az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása, és az erdélyi magyar orvosképzés ügye sem a rendeződés felé tart. „A magyar politikusok ellen különböző indokokkal indított hatósági vizsgálatok is inkább aggodalommal töltenek el bennünket, semmint a jogállami szempontok győzedelmeskedésének diadalérzésével” – jelentette ki, ugyanakkor hozzátette, hogy „jó reményekkel” figyelik a Romániában lezajló politikai változásokat.

A felvidéki magyarság ügyében kifejtette: azt követően, hogy nem került be a szlovák parlamentbe a „nemzeti alapon szerveződő magyar párt”, a kormány egy szoros szlovák-magyar gazdasági együttműködés mellett tette le a voksát, azt remélve, hogy ez kedvez az ottani magyarságnak is. A szlovák-magyar kapcsolatok nagyon régen voltak olyan kiegyensúlyozottak, mint most – mondta.

Kárpátaljára rátérve Orbán örömét fejezte ki, hogy hosszú évek szembenállása után összefogás alakult ki az ottani magyarok között, a délvidéki magyarsággal kapcsolatban pedig évek óta tartó, jó irányba haladó építkezésről beszélt. A horvátországi magyaroknak azt kívánta: olyan kormány legyen Zágrábban, amely pozitív államalkotó tényezőnek tekinti a nemzeti érzést, Szlovéniáról szólva pedig kijelentette, hogy a magyar kormány minden segítséget megad az „újkori népvándorlásból” fakadó feladatokhoz.

Az értekezleten a miniszterelnök kitért arra is, hogy külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programokat indíthatnak, ezekhez a kormány szakmai segítségnyújtással, valamint vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatással járulna hozzá. Egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási rendszert is létrehoznának, Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert megbízták azzal, hogy akciótervekkel álljon elő ezzel kapcsolatban.

„A mostani invázió egy eddig is tudott, de ritkán látható felismerést hozott a felszínre: a régióban feszülhetnek komoly ellentétek, de vannak olyan veszedelmek, amelyeknél kiderül, hogy a közép-európai népek mégiscsak egy közösségbe tartoznak” – mondta a miniszterelnök a menekültválságra utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik