Közélet

Lefoglalták Olaszországban a világkiállítás magyar pavilonját

A kivitelező szerint nem fizette ki a magyar állam a felépítés költségeit.

Szétszerelik és Magyarországon újra összerakják a milánói világkiállítás (elvileg) sámándobot formázó magyar pavilonját – írtuk másfél hónapja. Úgy tűnik, ebből egyhamar nem lesz semmi, mert Olaszországban a bíróság lefoglalta a pavilont – a kivitelező olasz cég szerint a magyar állam nem fizette ki az építési költségeket.

A világkiállításon való magyar szereplés nem volt maradéktalanul dicsőséges diadalmenet: az építmény mellett annak ellenére döntött a magyar részvételért felelős kormánybiztos, Szőcs Géza, hogy a terv csak második lett az építészeti pályázaton, végül pedig a tervezők is elhatárolódtak az elkészült épülettől.

A milánói bíróság jövő csütörtökre tűzött ki tárgyalást a pavilon ügyében. Szőcs Géza az RTL-nek elismerte, hogy valóban tartoznak az olasz cégnek, de szerinte megalapozatlan követelései vannak a kivitelezőnek. „Először is a teljesítés minőségével kapcsolatban vannak kifogásaink, ezért a szerződésben rögzített összegnek egy kisebb részét nem fizette ki a fővállalkozó, másfelől olyan jogcímen szeretne újabb címeket, hogy pótmunkát végzett el” – mondta Szőcs.

Az eredeti szerződés 280 millió forint körüli összegről szólt, ebből 46 millió forintnyit nem fizettek ki Szőcs szerint, a minőségi kifogásokra hivatkozva. Az olaszok pótmunkák címén még 140 milliót követelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik