Közélet

Lázár: a párizsi terrortámadás szervezője a Keletinél toborzott csapatot

A párizsi terrortámadás főszervezője egy csapattal távozott Magyarországról, akik nem voltak hajlandóak regisztrálni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szövetségest keresnek a rezsiharcban, a sámándobot pedig Karcag kapja.

A miniszter  megerősítette azt azt az információt, hogy a párizsi terrortámadás egyik főszervezője valóban járt Budapesten. Mint elmondta titkosszolgálati információk szerint a Keleti pályaudvaron is járt, ahol csapatot toborzott, és velük távozott az országból.Lázár János a Kormányinfo című sajtótájékoztatón felvetette a kérdést, hogy vajon véletlenül tagadták meg a Magyarországon átutazó bevándorlók a regisztrációt, és így haladt át a területünkön 230 ezer menedékkérő.

Mint kifejtette a Keletinél 4000 fiatal tagadta meg a regisztrációt, amely szerinte nem független attól, hogy a fő szervezővel együtt hagyták el ők az országot.

Lázár kérdésre válaszolva elmondta, hogy utólag rakhatták össze a képet a nyugati titkosszolgálatok, hiszen utólag érkezett az információ a magyar hatóságoknak.

A belga RTL televízió internetes oldalán szerdán azt írta, hogy Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a múlt havi párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két, Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

Az energetikai kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban a kormány arról döntött, hogy újabb tárgyalási kört kezdeményez az Európai Bizottsággal. Szerinte az unió támadja az olcsó lakossági áramot, gázt, amelyhez az egyik eszköz a kötelezettségszegési eljárás.

Az intézkedéssel szemben Magyarország szövetségeseket keres az uniós országok közt, hiszen tíz ország ellen is zajlik még ilyen eljárás.Lázár szerint a kormány arról is tárgyalt, hogy megszerezzék a milánói pavilont, mint mondta ez egy magyarosan kalandos történet,

olasz barátaink ugyanis túszul ejtették a pavilont.

Ha viszont visszakapjuk, akkor az öt jelentkező település közül Karcag kapja meg a sámándobot.

Év végig mintegy 200 milliárd forint állami agrártámogatási előleget fizetnek ki a gazdálkodóknak. December elejéig több mint 150 milliárd forinthoz agrártámogatáshoz jut 105 ezer magyar gazdálkodó és év végéig csaknem 200 milliárd forintot szeretne kifizetni a vidékfejlesztési hivatal.

Simicska Lajos állami földbérlete miatti jogi lépésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalkozó ügyvédeinek fenyegetése napi szinten érkeznek, de felkészültek erre, és megvédik a kisbirtokokat.

A kormány összeállította tavaszi törvényalkotási programot. A kormány azt fogja javasolni az Országgyűlésnek, hogy a többi között vitassa meg az új közigazgatási eljárási rendről, az új közigazgatási bíráskodásról, kincstári jogügyi igazgatóságról szóló javaslatokat – ismertette Lázár János, aki elmondta, kezdeményezni fogják az új polgári törvénykönyv felülvizsgálatát is.

A miniszter arról a 20 éves tervről is beszélt, amely szerint az államfő a jövőben majd a Várpalotába költözne, a helyére a Sándor Palotába a miniszterelnök, míg a kormány a várba. Mint mondta, azonban erre nem ebben a kormányzati ciklusban kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik