Közélet

A lakosságnak nem, a TEK-nek jár pénz napelemre

4500 lakás felújítására elég lett volna az a támogatás, amiből a terrorelhárítók kapnak napelemeket és hőszivattyús fűtést.

A korábbi ígéretekkel, és a Brüsszellel elfogadtatott operatív program tartalmával szemben a kormány mégsem ad vissza nem térítendő támogatást a lakossági energiahatékonysági beruházásokra, ellenben a TEK napelemes és fűtés-korszerűsítési projektjére szánt uniós pénzeket négyszeresére növelte – írja a Népszabadság.

Augusztusban még azt ígérte a kabinet, hogy 150 milliárd forintot szánnának lakossági pályázatokra és 40 százalékos lenne a vissza nem térítendő támogatás mértéke, de visszatáncoltak és most már csak olcsó hitelt adnának erre a célra.

A Terrorelhárítási Központnak viszont még szeptemberben 490 millió forint támogatási keretet ítéltek meg napelemek felszerelésére, valamint hőszivattyús fűtés-korszerűsítésre, ezt most négyszeresére, 1,78 milliárdra emelték. A többlettámogatásból több épület energetikai felújítását is elvégzik.

A Népszabadság számításai szerint ebből az összegből 4500 otthon teljes energetikai felújítását is elvégezhették volna 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett. Ez egy közepes város lakásállományának felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik