Közélet

Nem maradnak el a műtétek a Szent Imrében

Próbálja puhítani a feszült helyzetet a budai kórház, ahol felállt az altatóorvosok zöme. Persze a helyzet ettől még feszült, egy forrás szerint katasztrofális.

A magyar egészségügy sokadik botránya tört ki szerdán, amikor felmondott az újbudai Szent Imre Kórház aneszteziológusainak, azaz altatóorvosainak zöme. Összesen hatan döntöttek így, először Fejér Csaba az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályról.

A kórház közleménye szerint kineveztek egy megbízott vezetőt és 15 szakember jelenlegi is dolgozik (amúgy 20 orvossal működhetne az osztály). A korábbi információk arról szóltak, külsősökkel tömték be a réseket, de erről nem írtak a közleményben. A vezető főorvos pozíciójára pályázatot írtak ki, ennek határideje december 11., az új főorvos január 1-én kezd.

Viszont a történtek az ott dolgozók szerint azt az üzenetet hordozzák, hogy senki se menjen oda melózni. A Hvg.hu azt írja, Európában mindenhol hiány van aneszteziológusokból. A cikk szerint ők többet keresnek, mint a kórházi orvosok, idén ősszel emeltek is a bérükön, havi bruttó 878 ezerről 980 ezer forintra.

A kórház tehát állítja, novemberben se maradtak el a műtétek, most se fognak, a várólisták hossza se nőtt. A Hvg.hu úgy tudja, más kórházakba is átütemeztek műtéteket, forrásuk szerint “katasztrófa” a jellemző szó a helyzetre. A kórház állítja, januárra pótolhatják a szakemberhiányt, műtét nem maradthat el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik