Közélet

Köszönjük meg Matolcsy Györgynek, ma négy éves az interkontinentális fordítókorong és a kelet-európai banán

Négy évvel ezelőtt Matolcsy György rájött, hogyan menthetné meg a magyar gazdaságot a recessziótól, megszületett a Magyar Növekedési Terv.

Az akkor még nemzetgazdasági miniszter, ma már jegybankelnök Matolcsy és tárcája 177 oldalas csomagot tett le az asztalra, egészen parádés mondatokkal benne. Csak a legjobbakat idézzük:

„Annak érdekében, hogy hazánk az észak-nyugat-európai centrum közelében erős regionális központtá fejlődjön, kulcsfontosságú, hogy a centrumtól való térbeli és időbeli távolságunk csökkenjen”.

Ugyanakkor már akkor előkerült a keleti nyitás, „egy új gazdasági selyemút” létrehozása. Megállapítást nyert az is, hogy Magyarország a Bécs-Pozsony-Budapest tengely része, így itt formálódik ki

„az a gazdasági és térszerkezeti fordítókorong, amely Európa jövőbeli megújítási övezeteit az elkövetkező évtizedekben.”

„A hagyományosan fejlett nyugat-európai magterülethez kapcsolódva kialakult egy – a szakirodalomban alakjánál fogva Kelet-Európai Banánnak is nevezett – kelet-közép-európai centrum térség is, amelynek központi részét képezi a Prága-Bécs-Pozsony-Budapest négyszög.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik