Közélet

Repülős vállalkozásba fogott Szijjártó volt államtitkára

Akár kormánygép is lehet a Malév hagyatékából megvásárolt repülőből.

Kormánygépként üzemelhet tovább az utolsó Malév-repülő – írja a Népszabadság. Egy magyar vállalkozás vette meg a tíz éve a földön rostokoló Bombardier CRJ-200-ast, 230 millió forintért. A Sectum Air Services Kft. ügyvezetője Szijjártó Péter volt államtitkára, aki egyébként annak a banknak felügyelőbizottsági tagja, amely az egész projektet hitelezheti.

A kft. pénzügyi befektetőinek képviselője, Boris Mihály a Népszabadságnak elmondta, hogy a gépet üzleti céllal vették meg. 20-30 személyes, komfortos kialakításban gondolkodnak, a vásárlást azzal indokolták, hogy piackutatásuk szerint nincs az országban olyan, bárki által bérelhető gép, amely ilyen utasszámot ki tudna szolgálni. Boris azt mondta, nem zárkóznak el attól sem, hogy bérbe adják a gépet kormányutakra, vagy induljanak kormányzati közbeszerzéseken, „de ettől még messze vagyunk”.

A győri székhelyű Sectum Air Services Kft. ügyvezetője egyébként nem más, mint Kohut Balázs, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium volt közigazgatási államtitkára, aki idén tavasszal távozott a tárcától. A hivatalos indoklás szerint eleve csak fél évre vállalta a feladatot, de a lap szerint sokan úgy vélik, a Quaestor-ügy állhatott a háttérben. A minisztérium felügyelete alá tartozó Eximbank honlapján Kohut felügyelőbizottsági tagként szerepel. A Népszabadság értesülése szerint ettől a banktól vehet fel a cég másfél milliárd forint hitelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik