Közélet

Orbánéknál a közös megegyezés is meglepő

Az OEP hétfőn menesztett főigazgatóját váratlanul érte felmentése.

Nehéznek, de eredményesnek nevezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) élén töltött éveit a Magyar Időkben Sélleiné Márki Mária. A főigazgatót Orbán Viktor hétfőn mentette fel “az egészségbiztosításért felelős miniszter javaslatára”. Noha megbízatása közös megegyezéssel szűnt meg, az OEP-főigazgató a kormánylapnak adott búcsúinterjújában elárulja, a döntés meglepte.

A döntés engem is váratlanul ért, ennek ellenére nincs bennem rossz érzés. Nagyon hálás vagyok, amiért kicsivel több mint öt éven át élvezhettem a miniszterelnök, a miniszter és két államtitkár bizalmát, különösen, hogy ez ilyen hosszú ideig egyetlen elődömnek sem adatott meg.

A volt főigazgató úgy véli, a korábbinál hatékonyabbá vált a szervezet, a visszajelzésekből arra következtet, hogy ma a biztosítottak és az egészségügyi szolgáltatók partnerként, nem egy megközelíthetetlen hivatalként tekintenek az OEP-re. Hosszan sorolja az elmúlt öt év eredményeit: a gyógyszerkassza egyensúlyának megteremtését, a műtétre váró betegek számának megfelezését, a várakozási idők rövidülését.

A “hogyan tovább” kérdésre a menesztett főigazgató még nem tudott válaszolni, csak annyit mondott, hogy szeretné az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudást, tapasztalatot a jövőben is az egészségügy érdekében hasznosítani.

De az én jövőmnél is fontosabb, hogy az a működési rendszer, ami az OEP-ben kialakult és az a szellemi tőke, ami itt rendelkezésre áll, ne vesszen kárba. A biztonságos működés megkívánja, hogy mindazok tovább folytathassák munkájukat, akik az elmúlt időszakban nap mint nap azért dolgoztak, hogy az említett eredményeket elérjük, és az itt folyó munka továbbra is gördülékeny, szakszerű és kiemelkedő minőségű legyen.

Sélleiné Márki Mária arra a kérdésre érdemben nem válaszol, miért váltak meg tőle, mikor korábban potenciális egészségügyi államtitkárjelöltként is emlegették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik