Teherán, 2015. november 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Esak Dzsahangiri iráni elsõ alelnök sajtótájékoztatója Teheránban 2015. november 30-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Közélet

Orbán a magyar életérzésről szónokolt Iránban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 01. 08:38

A tudomány mellett a Magyarország és Irán közötti baráti együttműködést is jelképezi Semmelweis Ignác és a középkori tudós, Avicenna Teheránban felavatott szobra – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az iráni fővárosban, a két alkotás leleplezése előtt Teherán orvostudományi egyetemén, ahol Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendeztek.

Magyarország tisztelettel és nagyrabecsüléssel közelít Iránhoz

– jelentette ki a miniszterelnök – aki hivatalos látogatáson tartózkodik Iránban – az egyetemi oktatók és hallgatók előtt tartott beszédében. A kormányfő megtisztelőnek nevezte, hogy az orvostudományi egyetem parkjában szobrot állítottak Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének. A híres magyar orvost jellemezve azt mondta: a sorsa is magyar volt, felfedezései, a szigorú higiéniai eljárások bevezetése rengeteg ellenséget szereztek neki.

Ez egy magyar életérzés: jót akarsz tenni a világgal, első lépésként jutalmul ellenségeket kapsz

– fogalmazott.

Mi vagyunk a legkeletibb európaiak?

Magyarországról szólva a miniszterelnök hallgatóságának azt mondta: az Európai Unióban úgy tekintenek ránk, mint a legkeletibb európaiakra vagy a legnyugatibb keletiekre. Ezzel a leírással azt akarják érzékeltetni – folytatta -, hogy a magyar nép jövevény Európában, ami így is van, és

a keletről hozott bölcsességet próbáljuk azóta is a nyugati racionalitással ötvözni.

Ebből kialakult egy sajátos magyar gondolkodás, ami a magyarok számarányán magasan felül ad művészeket, tudósokat a világnak – tette hozzá. Orbán Viktor végül megjegyezte, hogy a mostani tanévben 1116 iráni hallgató tanul magyar egyetemeken, legtöbbjük éppen a Semmelweis Egyetemen.

A miniszterelnök iráni programja zárásaként találkozik Haszan Róháni elnökkel, Ali Hamenei ajatolláhhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével, majd Ali Akbar Hasemi Rafszandzsánival, az Egyeztető Tanács elnökével.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.