Közélet

Kiborultak a természetvédők: a kormány halálra ítélheti a túzokokat

Túzok (túzok, )
Túzok (túzok, )

A három legnagyobb természetvédő szervezet: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy tagadja meg a hozzájárulást a túzokok élőhelyéül szolgáló Natura 2000 területek értékesítéséhez – számol be keddi számában a Népszabadság.

A kormány a Kiskunságban, a Kisalföldön és a Hevesi-síkon olyan állami földeket is kiírt eladásra, amelyeken az Európa egyik legveszélyeztetettebb madarának számító túzok él. A fajból alig néhány ezer példány fészkel az EU területén, az 1400-1500 állatból álló magyarországi populáció Közép-Európában az egyik legnagyobb – írja a lap. A természeti értékek ellenére azokat az élőhelyeket, amelyeknek a vagyonkezelője nem nemzeti park, hanem a földalap, az állam több megyében is értékesítené. Pedig mindössze néhány ezer hektárról van szó, ám a faj szempontjából végzetes lehet a privatizáció.

A zöldek idén többször is jelezték aggályaikat a Natura 2000 területek eladásával kapcsolatban, korábban abban is szerepük volt, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette a nemzeti parkok földterületeinek eladását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik