Közélet

Orbán: Irány Irán!

A miniszterelnök előbb felhatalmazást adott, majd Teheránba ment.

Hamarosan végleges lehet a Magyarország és az Iráni Iszlám Köztársaság közötti gazdasági együttműködési megállapodás szövege. Orbán Viktor a legfrissebb Magyar Közlönyben felhatalmazta a külgazdasági és külügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt a megállapodás szövegének – a jóváhagyás fenntartásával történő – végleges megállapítására.

A kormányfő felhívta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy ehhez előbb adja ki a szükséges meghatalmazási okiratot, majd megállapodás kihirdetéséről szóló kormányrendelet tervezetét, a végleges szöveg megállapítása után, haladéktalanul terjessze a kormány elé.

Az időzítés tökéletes, hiszen Közben Facebook-oldala szerint hajnalban a magyar kormányfő már meg is érkezett Teheránba. A kormányfő a vasárnapi brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozóról érkezett Iránba, ahol a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint tárgyal Esak Dzsahangiri első alelnökkel, majd több kétoldalú megállapodást is aláír a magyar és az iráni fél. Ezt követően a kormányfő beszédet mond az iráni-magyar üzleti fórumon.

Kedd reggel a miniszterelnök a Teheráni Orvostudományi Egyetemre látogat, ahol felszólal a Semmelweis-emlékkonferencián, majd részt vesz a Semmelweis- és Avicenna-szobor avatásán. Délután Orbán Viktor találkozik Haszan Róháni elnökkel, majd Ali Hamenei ajatolláhhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével. Programja zárásaként Ali Akbar Hasemi Rafszandzsanival, az Egyeztető Tanács elnökével tárgyal a kormányfő.

Ali Hamenei beszólt a Nyugatnak

Az iszlám világban terjedő erőszak gyökereit nem ott, hanem Nyugaton kell keresni – vélte előzőleg az ajatolláh. A nyugati fiataloknak címzett, hivatalos honlapján közzétett,  nyílt levelében tudatta, hogy az erőszak gyökerei azért Nyugaton keresendők, mert a nyugati politikai kultúra évek óta terjeszti az “agressziót és az erkölcsi lazaságot” az iszlám világában.

Az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője a párizsi vérengzésekre utalva felhívta a figyelmet rá, hogy a terrorizmus problémája mindenkit érint, de az iszlám világban a “terror és a brutalitás” sokkal nagyobb területeket hajtott uralma alá, sokkal több áldozatot szedett, és az erőszak jóval tovább fog folytatódni. Ráadásul ezt az erőszakot bizonyos nagyhatalmak különböző módszerekkel támogatták.

Washington azzal vádolja meg Ali Hamenei, hogy hozzájárult az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat létrejöttéhez. Az ajatolláh szerint ugyanakkor az Iszlám Állam nem jelenhetett volna meg egy olyan “humánus vallási iskola keretin belül, mint az iszlám”, amely szerint “egy ember megölése olyan, mintha az egész emberiséget ölnék meg”.

Az iráni legfelsőbb vezető felszólította a nyugati fiatalokat: gondolkodjanak el azon, hogy Európában született és ebben a környezetben felnőtt emberek miért csatlakoznak a terrorista szervezetekhez. Figyelmeztetett arra, hogy “az iszlámellenesség szítása Európában és Amerikában nem a megoldáshoz, hanem a társadalmi szakadékok szélesedéséhez és a kölcsönös bántalmazáshoz vezet”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik