Budapest, 2015. november 27.
Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a Terrorelhárítási Központ közelmúltbeli terrorellenes akciósorozatáról tartott sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség fővárosi központjában 2015. november 27-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Közélet

TEK-fogás: kormánytagot akartak „kivégezni”

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 27. 12:23

Pintér Sándor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, a TEK-nek információja volt arról, hogy az ország védett vezetői közül valaki ellen egy támadást szerveznek és akarnak végrehajtani.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a tárca pénteki sajtótájékoztatón kijelentette: kormánytagot akart “kivégezni” a TEK által elfogott, előzetesben lévő két férfi. Az államtitkár azt nem mondta meg, hogy pontosan ki ellen terveztek támadást, annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, “hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

Pintér Sándor tárcavezető  lejárató akciónak nevezte a Terrorelhárítási Központ hétvégi akciósorozatát kritizáló ellenzéki és médiavisszhangot, a miniszter szerint a sajtó egybemossa a két esetet. A komolyabb esetben éles lőszereket és fegyvereket találtak azt követően, hogy figyelmeztetést kapott a TEK, hogy egy kiemelten védett személyt támadás fenyeget.

A másik esetben egy lehallgatás kapcsán indították el az akciót. A miniszter elmondása szerint ebben olyan szavak hangoztak el, amelyek egyértelműen a kiemelt személyek életét fenyegették. A két eset között valószínűleg nincsen összefüggés, de mindkét intézkedés indokolt volt Pintér szerint. A miniszter kiemelte: a sajtó “habot vert az eset körül, de reméli, hogy ez csak tudatlanságból történhetett, ezért is hívott össze sajtótájékoztatót. Véleménye szerint nemtelen támadás érte a rendőrség és a TEK munkatársait.

Harckocsiaknát is elcsíptek

A  Készenléti rendőrség szakértője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 4-5 kilónyi robbanószert és egy harckocsiaknát találtak az éles fegyverek mellett. A tűzszerész szakember elmondta: az elfogott férfiak által fémkeresővel talált robbanószerekben a gyújtók, a detonátorok olyan állapotban voltak, hogy azt egy tűzszerész már meg sem mozdította volna, ezek mozgatása súlyosan veszélyeztette a környezetben lévők életét is.

Pintér Sándor az MTI megkeresésére arról beszélt, hogy a TEK kiváló munkát végzett, megakadályozta vasárnap, hogy a főváros sűrűn lakott területein akár szándékos, akár vétlen robbanás következzen be.

A miniszter hangsúlyozta:

a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János vezérőrnagy és munkatársai iránti bizalmam töretlen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1-en nyilatkozva kedd este elmondta: a TEK a hétvégén két csoportot fogott el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig “bombalaborra” is bukkantak.  Hajdu János, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a TEK délután közölte, sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező embereket fogtak el terrorellenes akciósorozatukban a hétvégén, azt nyilatkozta: két külön esetről van szó, az első pénteken, a második szombaton történt, különböző helyszíneken.

Később kiderült, nem radikális iszlamistákat fogtak. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai, zárt ülése után azt mondta, nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akciója során elfogottak. Azt viszont több képviselő is hangsúlyozta, hogy komoly volt a fenyegetettség. A két férfiról – akikről Pintér  beszélt – Molnár Zsolt azt közölte, zavaros ideológiával rendelkező radikálisok. A vasárnap elfogott négy emberről az Index korábban azt írta, veszélytelennek látszó, világháborús relikviagyűjtő társaságról van szó, a csomagtartóban talált fémtárgyakat (például páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy veszprémi erdőben találták, két nappal a TEK-es rajtaütés előtt.

Az ügyészség csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt írták, akciósorozatban elfogott férfiak némelyike nem csak történelemrajongó. Ibolya Tibor főügyész tájékoztatásában az állt, a november 21-én, szombaton kora délután Budapest XI. kerületében elfogott két gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.