Közélet

Döntött a bíróság: Kisléta polgármesterének mennie kell

A fideszes Madácsi Imrét jogerősen elítélte korábban egy bíróság, de ennek ellenére nem akart távozni a polgármesteri székből. Újabb bírósági döntés kellett, hogy a kormányhivatal kiebrudalhassa.

A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítélete szerint méltatlanná vált a tisztségére Kisléta polgármestere – közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője pénteken. Toma Attila bíró M. I. monogrammal jelölte az önkormányzati tisztviselő, Madácsi Imre (Fidesz-KDNP) nevét.

A méltatlanság megállapításáért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal fordult a bírósághoz, miután Kisléta polgármesterét korábban a Debreceni Ítélőtábla egy év, két évre felfüggesztett börtönre ítélte kétrendbeli, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt, Madácsi azonban nem távozott hivatalából.

A polgármester tájékoztatta ugyan a képviselő-testületet a büntetésről, de a képviselők nem hoztak külön döntést a méltatlanságával kapcsolatban. A kormányhivatal ezután fordult a bírósághoz, ami megállapította, hogy a hatályban lévő törvény szerint a polgármester méltatlan tisztségére, és a rendelkezés értelmében a tisztsége megszűnik.

Toma Attila kiemelte: ha a határozat ellen a határidő lejártáig nem érkezik fellebbezés, akkor Kisléta polgármesterének tisztsége a döntés napjával, november 26-ával szűnik meg – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik