Közélet

Azt hitted, a magyar a világ legnehezebb nyelve? Nagyot tévedsz.

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 11. 26. 19:15

Ugyanis "csak" a hetedik, de még így is a torkukon akad a hülye amcsiknak!

Az USA idegennyelvi hivatala összeállított egy listát a legnehezebben tanulható nyelvekről. Persze szubjektív és torz az egész, hiszen objektíven nem lehet ilyen minőségi különbségeket tenni a nyelvek között, eddig mégis ez a “leghivatalosabb” lista, ami a témában készült. A szakemberek jobb híján abból indultak ki, hogy különböző szempontok – szókincs, nyelvtani rendhagyó esetek, szabályok száma – alapján egy angol anyanyelvű felnőttnek mekkora küzdelem megtanulni egy-egy nyelvet.

A lista szerint a legnehezebb idegen nyelv a japán – 2200 iskolai óra kell, hogy normálisan megtanuljuk. Más karakterek, háromfajta írásmód, számrendszer kétféle kiejtéssel, ráadásul nyelvcsaládilag izolált kis sziget, tehát nincs meg az “ismerősség-érzés”, amelynek segítségével egy angol anyanyelvű könnyen megtanul például franciául (amely a hivatal szerint a világ legkönnyebb nyelve). Bár második helyezettként tüntetik fel, mégis holtversenyben végzett a japán a kínaival (mandarin és kantoni), amelyet szintén 2200 óra alatt lehet elsajátítani. A további helyezettek: koreai, arab, észt, finn és hetedikként a magyar.

A magyart már “csak” 1100 óra alatt tanulja meg egy amerikai. A lista szerint 13 millióan beszélik anyanyelvi szinten. “Igazi” szavak helyett mindenféle ragokkal fejezzük ki a tárgyas ragozást, az eseteket, a többes számot – “panaszkodnak” a szerkesztők, hozzátéve, hogy külön megnehezítik a tanulók dolgát, hogy a beszédhangokat külön-külön betűk jelölik, így meg kell ismerkedniük az á-val, az é-vel, az í-vel, az ű-vel és a többi furcsasággal, az affrikátákról (kettőshangzók, mint a ty, a dzs, a dz, a cs, stb.) nem is beszélve. Az erről cikkező Matador Network érdekességképpen megjegyzi, hogy az Új-Skóciában talált rúnakövekben egyes kutatók szerint már felfedezhetőek a magyar nyelv előzményei, azaz

elődeink már jóval Kolombusz előtt körülnézhettek a kontinensen. 

Még ha baromság is: soha rosszabb országimázst, nem?

A többi helyezett: mongol, vietnami, thai.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.