Közélet

Magyarországot fenyegeti az Iszlám Állam

Újabb vérfagyasztó videót tett közzé a terrorszervezet, amely az „ördögi koalíció” tagjai közé sorolta Magyarországot is.

Újabb vérfagyasztó videót tett közzé a terrorszervezet, amely próbálja megfélemlíteni az Iszlám Állam ellen harcoló katonákat. A képeken 60 nemzet zászlaja látható, köztük Magyarországé is, amely az Iszlám Állam elleni globális, ördögi koalíciót alkotja. Az ATV által közzétett videó szerint az Iszlám Állam számolja a zászlókat, “amely ha eléri a 80-at, akkor – ahogyan a próféta is megmondta – a háború lángjai végül elégetnek benneteket a halál dobjain”.

Kigúnyolják Amerikát is.

Amerika, azt állítod, hogy a tiéd a történelem legnagyobb hadserege. Ugyan van elég embered és fegyvered, de a katonáidnak nincs elég akaratereje és nem elég elszántak, mióta vereséget szenvedtek Afganisztánban és Irakban.

A propagandavideó külön kiemeli a Szíriában aktívan tevékenykedő orosz-iráni-török koalíciót.

A hitetlenek miatt ismét egyesülünk, hogy harcoljuk az igazságért. A számbeli fölényetek csak a hitet növelik bennünk.

A videó a kalifátus történetét, megalakulását, terjeszkedését magasztalja. Megemlítik, hogy a kalifátus területe már meghaladja Nagy-Britanniáét, mintegy nyolcszorosa Belgiuménak, területén már iskolák ezrei működnek, amelyekben ifjú dzsihadistákat képeznek ki. Az Iszlám Állam felszólítja a világban élő muszlimokat, hogy etnikumtól, bőrszíntől függetlenül egyesüljenek egy zászló alatt, hogy együtt teljesítsék Allah akaratát. 

Terrorizmus – Magyarországon közepes a készültség

A múlt pénteken hatályba lépett új terrorkészültségi szintek közül a 3-as (a korábbi B) fokozat van érvényben.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI megkeresésére korábban azt írta: a november 20-án hatályba lépett, a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló kormányhatározat szerint a 3-as (közepes) terrorfokozat az irányadó. Ez megfeleltethető a korábbi jogszabály alapján kihirdetett “B” fokozatnak.

A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

Olvasói sztorik