Nairobi, 2015. november 25.
Ferenc pápát (b2) fogadja Uhuru Kenyatta kenyai államfõ (b3) a nairobi államfõi rezidencián 2015. november 25-én. (MTI/AP/Andrew Medichini)
Közélet

Ferenc pápa megérkezett Kenyába és rögtön fontosat mondott

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 25. 18:12

Először látogat Afrikába a pápa, a keresztények és a muzulmánok közötti párbeszédre és a békességre fog fókuszálni beszédeiben.

A katolikus egyház vezetője szerdán érkezett a kelet-afrikai országba. Hatnapos apostoli utazásának ez az első állomása, Kenya után Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogat, hogy oda is elvigye a vallások közötti béke üzenetét.

A 44 millió lelket számláló Kenyában a pápát a repülőtéren Uhuru Kenyatta elnök (az ország első elnökének, Jomo Kenyattának a fia) fogadta látványos tiszteletadással: huszonegy ágyúlövés dördült el az ünnepélyes fogadtatáson. Ezután Ferenc pápa megbeszélést folytatott a kenyai elnökkel, helyi politikusokkal és az ország diplomáciai testületének tagjaival.

A volt kormányzói palotában – amely jelenleg kormányzati épület – elmondott beszédében Ferenc a szegénység elleni küzdelemről, a terrorizmusról és a környezet védelméről egyaránt beszélt. Kiemelte, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a reménytelenség és a szegénység a melegágya a terrorizmusnak és az erőszaknak.

Emlékeztetett arra, hogy a természet védelmének tisztelete afrikai érték, s példaként szolgál mindazon politikusoknak, akik “a gazdasági fejlődés felelősségteljes modelljét” tekintik megvalósítandónak.

Valóban egyértelmű a kapcsolat a természet védelme és egy igazságos és egyenlőségen alapuló társadalmi rend megteremtése között, nem lehetséges a természethez fűződő viszonyunk megújítása magának az emberiség megújhodása nélkül, fogalmazott a Szentatya.

Megjegyezte, hogy társadalmainkat manapság etnikai, vallási, gazdasági megosztottság szabdalja, s valamennyi jóakaratú férfinak és nőnek össze kell fognia a megbékélés és a békesség érdekében.

Ferenc pápa csütörtök reggel a nairobi apostoli nunciatúrán vallásközi és ökumenikus találkozón mond beszédet, majd a nairobi egyetemen celebrál szentmisét, és délután pedig a főváros egyik szegénynegyedébe látogat.

Több afrikai országot is felkeres, kattintson ide és megtudja a pontos útvonalat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.