Közélet

„A magyar kormány a döntéseit soha nem személyes kapcsolatok, hanem a nemzeti érdek alapján hozza meg”

Írásba is adta Rogán Antal.

Csak manapság ellenség Önöknek Soros György?

Ezt kérdezte Mesterházy Attila szocialista képviselő Szijjártó Pétertől, a külgazdasági és külügyminiszter helyett azonban Rogán Antal válaszolt neki.

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy korábban nem zavarta a Fidesz politikusait Soros György, „sőt szívesen vették a pénzügyi támogatását is.

Orbán, Szájer, Kövér, Németh, Schmidt és Stumpf

Orbán Viktor miniszterelnök 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, majd 1989 szeptemberétől az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta. Soros-ösztöndíjjal tanult az Oxfordi Egyetemen Szájer József, a Fidesz EP-képviselője és Németh Zsolt korábbi külügyi államtitkár. Egykor az alapítvány támogatásában részesült továbbá Kövér László házelnök, Schmidt Mária történész és Stumpf István alkotmánybíró is.

Mesterházynak a mostani nyilatkozatok alapján úgy tűnik, a jobboldal megtagadja saját múltját.

El akarják felejtetni, hogy egykoron ők is szívesen vették Soros György támogatását, mert ő volt az egyetlen, aki a kommunista uralom alatt felvállalta egy másfajta Magyarország felépítésének a finanszírozását?

Az MSZP képviselője arra akart választ kapni, mióta tapasztalható a kormány tagjai és a kormánypárt képviselői részéről ez az elhatárolódás Soros Györgytől. A külgazdasági és külügyminiszter helyett Orbán Viktor kabinetfőnöke válaszolt neki. (Rogán Antal természetesen még nem olvashatta a szerdai lapok írásait, Mészáros Lőrinc, illetve Schmidt Mária családi cégének sikereiről – a szerk.)

A magyar kormány a döntéseit soha nem személyes kapcsolatok, hanem a nemzeti érdek alapján hozza meg. Közismert, hogy Soros György nem kockázatként, hanem lehetőségként tekint a bevándorlásra.

Rogán Antal ezt követően nyilvánvalóvá tette, miben is ütközik az egykori Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor és Soros György álláspontja most a menekültkrízis tekintetében.

Egy nemrégiben megjelent állásfoglalásában többek között azt javasolta, hogy Európa fogadjon be évi egymillió bevándorlót. A migránsokra fordítandó összeget Soros szerint kötvénykibocsátással, azaz az eladósodás növelésével kellene előteremteni. Soros György mindemellett azt szorgalmazza, hogy Görögországból és Olaszországból az Európai Uniónak kellene a bevándorlók célországaiba szállítani a migránsokat. Sőt, új útvonalakat hozna létre, melyeken keresztül á bevándorlók bejuthatnak Afrikából és Ázsiából az Európai Unióba.

És ha ez nem lenne elég, akkor még ez is.

Soros György alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány elismerte, hogy támogatást nyújt migránsokat segítő és támogató szervezeteknek. E civil szervezetek aktivitása minden kétséget kizáróan hatással van az Európába érkező illegális bevándorlók számára, a migránsok elvárásaira és Európában mutatott magatartására. A kormány szerint viszont a bevándorlás nem lehetőség, hanem kockázat.

Soros György egyébként – Orbán Viktorhoz hasonlóan – a migrációs válságot a világ legsürgetőbb problémájának tartja. A krízist a magyar származású amerikai üzletember szerint leghatékonyabban a vándorlás helyett a Szíriával szomszédos országokban lehetne kezelni, amiben Európának együtt kell működnie Törökországgal és a Szíriával. A milliárdos befektető ellenzi a kötelező kvótákat, de álláspontja valóban ellentétes Orbán Viktoréval.

Ő maga mondta, hogy az általa és a Nyitott Társadalom Alapítvány által képviselt nézetek nem általánosan elfogadottak, de kiáll elvei mellett.

Aktív szerepet vállalunk mindenütt, különösen szülőhazámban, Magyarországon, ahol álláspontunk közvetlenül ellentétes azzal, amit a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor képvisel, aki jelenleg támadja a nézeteimet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik