Közélet

Az MSZP válasza a terrorfenyegetettségre: legyen szigorúbb a Btk.!

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 24. 14:44

Az MSZP a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a terrorista csoportban való részvételt is büntetné – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Harangozó Tamás elmondta: az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslatuk azt is lehetővé tenné, hogy azt a Magyarországon átutazó külföldit, aki nem az ország területén követett el terrorcselekményt, elítélhessék és börtönbe zárhassák.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke a törvénymódosítást azzal indokolta, hogy a Btk. általában az előkészületi, vagy már a megtörtént bűncselekményeket bünteti, de a terrorizmus pontosan az a terület, ahol az első lépésnél is ott kell lennie az államnak. Harangozó a terrorizmus népszerűsítésével kapcsolatos új tényállásról azt mondta, jelenleg nincsenek semmilyen eszközzel felruházva a hatóságok a beavatkozáshoz. A tiltott toborzás ugyan szerepel a büntetőjogi kódexben – folytatta – , de az kizárólag a külföldi, nem szövetséges hadseregekben történő részvételt tiltja, nehezen vonatkoztatható az Iszlám Államra. A politikus szerint a terrorista csoportban történő részvétel büntetése azért lenne fontos, mert a hatályos szabályozás csak azt bünteti, ha valakik egy konkrét cselekményre állnak össze.  Mint mondta, javaslataiknak nincs köze a pártpolitikához, és bíznak benne, hogy azt a kormánypártok támogatják.

Propagandaakcióktól vennék el a pénzt

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke úgy fogalmazott: a tettek ideje jött el Európába, azonnali cselekvésre van szükség a biztonságos Európa érdekében. Ötpontos javaslatcsomagot dolgoztak ki, amelyben a Btk.-módosítás mellett javasolnak egy “sok milliárdos” átcsoportosítást a magyar terrorelhárítással foglalkozó szerveknek, a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, a rendőrségnek. A többletforrásra a terrorellenes feladatok megnövekedése miatt van szükség – magyarázta. Kérdésre elmondta, hogy néhány látványos propagandaakciótól, illetve a kormányzati kommunikációtól elvonhatók a források.

A bizottsági elnök javasolta a Frontex, az Europol megerősítését, valamint szorgalmazta a nemzeti hadseregek mellett egy egységes európai haderő, valamint titkosszolgálat felállítását. Mindezek gyengesége, hiánya odavezetett, hogy “ámokfutók, dzsihadisták dúlják Európát, rettegésben tartják nemcsak Párizst, hanem az egész szabad világot” – hangoztatta. Molnár szerint szükséges, hogy az uniós tagállamok széleskörű és mély együttműködést folytassanak az Egyesült Államokkal, Törökországgal, Izraellel és Oroszországgal.

A szocialista politikus szerint a magyar és az egész európai jogrendszert át kell tekinteni, nemcsak a büntető törvénykönyvet, hanem a büntetőeljárást, a nemzetközi kiadatást, a jogsegély intézményét, a nemzetközi büntető bíróságra vonatkozó szabályokat, valamint a személyi szabadságjogok arányos korlátozásának rendszerét. Úgy indokolt, a terroristák lépéselőnybe kerültek ebben a jogrendszerben, amely egy más világban született, az idő pedig átlépett felette, a terrorszervezetek radikalizálódtak, új eszközöket vetettek be. Át kell tekinteni, milyen arányos, korrekt és célszerű megoldások kellenek, hogy lehetőség szerint a terrorcselekményeket ne felderíteni kelljen, hanem meglehessen előzni – tette hozzá.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.