Közélet

A következő választásig is elhúzhatják Kovács Béla kémügyét

Már másfél hónapja felfüggesztették a kémgyanúba keveredett jobbikos képviselő mentelmi jogát, de még mindig nem hallgatták ki.

Bár az Európai Parlament már másfél hónapja döntött Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, a Központi Nyomozó Főügyészség azóta sem hallgatta ki a kémgyanúba keveredett politikust – írja az Index. A portálnak az EP Jogi Bizottságának tagjai azt mondták: a döntést úgy hozták meg, hogy nem kaptak érdemi információkat az üggyel kapcsolatban, ezért is ültek hosszú ideig az ügyön.

Az ügyészségnek már egy hónapja sincs a nyomozás befejezéséig, de úgy tűnik, hosszabbításra játszanak. A kémügy a 2018-as választási kampányig is kitolódhat, ami a Fidesznek kedvez, hiszen napirenden tudják tartani a kérdést, Kováccsal tudnak visszavágni, ha egy jobbikos politikus a kormány korrupciós ügyeit feszegeti.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta: nem nyilvános, miért nem került még sor Kovács Béla kihallgatására. Szerinte az effajta késlekedésnek lehet például nyomozástechnikai oka is. Úgy tudni, még feleségét sem hallgatták ki, pedig kulcsszereplő lehet a történetben – az Index korábban feltárta, hogy az orosz nőnek KGB-sként párhuzamosan több férje is volt, és mindketten olyan tényeket és titkokat hallgattak el múltjukból, melyek arról árulkodnak, hogy családjuk életében az orosz titkosszolgálat volt az egyik összekötő kapocs. A nőt az elmúlt másfél évben bármikor kihallgathatták volna, mert nem is volt mentelmi joga.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy az első gyanúsítotti kihallgatástól számított két évig nyomozzanak egy ügyben, így 2017. december 19-ig is ki lehet tolni a nyomozást, ami már beleesik a választási kampányba, ahol a Jobbik kihívója lehet a Fidesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik