Közélet

Százmilliót kapott az MSZP pártalapítványa a Népszabadságért

Úgy tudni, hogy a Népszava megsegítésére fordítják majd a pénzt.

Az először felajánlottnál valamivel többet, kereken százmillió forintot kapott az MSZP alapítványa a Népszabadságban meglévő 27,69 százalékos tulajdonrészéért – tudta meg az Origo. A pénzt egyelőre nem költötték el, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriuma dönt majd a felhasználásról – úgy tudni, a nehéz helyzetben lévő Népszavát segítenék vele.

A napilapban meglévő tulajdonrészét nyáron adta el az alapítvány – a többségi tulajdonos Mediaworks csoport vette meg. Így a Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségébe tartozó cégcsoport 70,8-ról 99,9 százalékra növelte részesedését a Népszabadságban azzal együtt, hogy megvette a Népszabadság Zrt. Dolgozóinak Kulturális, Szociális Segélyező Egyesülete 1,4 százaléknyi tulajdonrészét is.

Ekkorra azonban a Népszabadság Zrt-t már teljesen kiüresítették: nem rendelkezik a napilap kiadói jogával és a lap munkatársainak sem munkáltatója, ezek a jogok átkerültek a Mediaworks Print Zrt-hez. Valószínű, hogy a Népszabadság Zrt-t a tulajdonos beolvasztja, de 0,1 százaléknyi tulajdonrész még a lap munkatársainak tulajdonában van, ami lassítja a felvásárlási folyamatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik