Közélet

Az Európa Tanács átláthatóbb pártfinanszírozást várna el Magyarországtól

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 23. 07:07

Az Európa Tanács a korrupcióellenes intézkedések megerősítését és a pártfinanszírozás jobb átláthatóságát szorgalmazza Magyarországon. Ezt tartalmazza az a kiegészítés, amelyet a testület korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) Magyarországról szóló, korábban nyilvánosságra hozott második értékelő jelentéséhez fűzött hétfőn. A strasbourgi keltezésű kiegészítő jelentés értékeli Magyarország intézkedéseit a korrupció büntetése és a pártfinanszírozás átláthatósága terén.

A GRECO a korrupció büntetésének témájával kapcsolatban korábban öt ajánlást fogalmazott meg Magyarországnak, amely már négyet sikeresen, egyet részben hajtott végre, áll a jelentésben.

A csoport azt javasolta Magyarországnak: biztosítsa, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezései a választott bírák megvesztegetésére is érvényesek legyenek, valamint azt, hogy minél gyorsabban iktassa törvénybe a korrupcióról szóló büntetőjogi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét. A jelentés szerint a legutóbbi felhívás óta Magyarország ezt a kérést is teljesítette, így azt a GRECO szintén sikeresnek értékelte.

A pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban most azt állapította meg a testület, hogy a több mint három éve elfogadott jelentése idején leírtak és a mai állapot nagymértékben megegyeznek. Az ajánlások többségének végrehajtásához szükséges jogszabály-módosításhoz szükséges széles politikai többség hiányában egyedül az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tekintetében történt előrehaladás a választási kampányok finanszírozásának ellenőrzését végző személyi állomány növelésével, valamint az erőteljesebb és hatékonyabb ellenőrzés irányába tett lépésekkel.

A GRECO hétfőn kiadott jelentésében azt javasolja, hogy az ÁSZ a politikai finanszírozás területén gyakoribb, kezdeményezőbb és gyorsabb ellenőrzést végezzen, beleértve a pénzügyi szabálytalanságok feltárását is.

A csoport ajánlásként azt fogalmazza meg, hogy a pártokat megfelelő könyvvitelre és beszámolók készítésére kötelezze méretük és tevékenységük figyelembevételével. Emellett a pártok hozzák nyilvánosságra az éves üzleti beszámolóikban foglalt adatokat, hogy azokhoz a közvélemény könnyen és rövid időn belül hozzáférhessen.

A további ajánlások teljesítése érdekében a testület azt javasolta Magyarországnak, keressen megoldást arra, hogy a politikai pártok konszolidált könyvvitelt folytassanak és beszámolóik tartalmazzák a hozzájuk köthető jogi személyek beszámolóit is.

A GRECO szerint a politikai pártoknak és pártalapítványoknak közzé kellene tenniük az adományozók személyét egy bizonyos értéket meghaladó adományok esetén. A testület azt javasolja, hogy a nem pénzbeli adományokkal kapcsolatban hozzon pontos szabályokat Magyarország és előzze meg, hogy a pártok kijátsszák a névtelen támogatások tilalmát úgy, hogy az adományokat más jogi személyeknek vagy választási jelölteknek juttatják.

A testület hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a választási kampány időszak hosszának felülvizsgálatát javasolja, valamint azt, hogy a kampánybevételeket és kiadásokat nyilvánosságra kelljen hozni a választási időszak alatt bizonyos időközönként.

A GRECO arra kéri Magyarországot, vizsgálja felül a politikai finanszírozási szabályok megsértésének szankcióit. Biztosítsa, hogy a politikai pártok és választási kampányok finanszírozásának szabályokhoz megfelelő szankciók kapcsolódjanak. Ezeknek hatékonynak, arányosnak és visszatartó hatásúnak kell lenniük.

Tekintettel arra, hogy Magyarország a pártfinanszírozás átláthatósága terén tett tíz ajánlásból csak kettőt hajtott végre vagy kezelt sikeresen és csak korlátozott előrehaladás történt azok teljesítésében, a GRECO arra kéri Magyarországot, hogy adjon kiegészítő információt a pártfinanszírozás átláthatósága érdekében hozott intézkedéseiről legkésőbb 2016. július 31-ig.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.