Közélet

Magyarok is harcolnak az Iszlám Állam mellett

Az ISIS félmilliós zsoldot fizet havonta - mondja az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa.

A Blikk szerint pontos adatok nincsenek arról, hány magyar zsoldos harcol a terrorszervezet oldalán, de félhivatalos információk szerint legalább tucatnyian vannak. A lapnak az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) tudományos főmunkatársa azt mondta, 12-15 főről biztosan tudnak. Ugyanakkor ennek akár a nyolcszorosa is lehet a magyar zsoldosok száma.

Ehhez hozzá kell adni azt a 11 főt is, akikről az OKI úgy tudja, hogy az Aszadot támogató erők oldalán estek el a damaszkuszi reptérért folytatott harcokban.  Póczik Szilveszter szerint a magyarok többsége korábban vagy a francia idegenlégióban vagy a balkáni háborúban szerezhetett tapasztalatot. A terrorszervezet akár félmilliós zsoldot is fizet  nekik, ami csábító lehet egy olyan embernek, akinek Magyarországon semmiféle jövőképe nincs.

Ha ők egy világos életmodellt kapnak, azzal élni is fognak. Többnyire ezt használják ki a terrorszervezetek is.

Az OKI főmunkatársa elmondta azt is, hogy a beszervezés sokszor online csatornákon megy. Ebben kifejezetten hatékony az Iszlám Állam. Nem azt kell hinni, hogy útszéli betyárok csábítják a fiatalokat a véres harcokba. Sokat látott, az egykori Szaddám Huszein-rezsim alatt működő propagandisták vezénylik ezt, épp úgy, ahogy a katonákat is tapasztalt parancsnokok irányítják – mondta a szakember a Blikknek.

Az Iszlám Állam ellen közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa is harcot hirdetett. A világszervezet legfőbb biztonságpolitikai döntéshozó szerve francia kezdeményezésre elfogadta azt a határozatot, amely felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását és csapjon le a terroristák pénzügyi hálózataira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik