Közélet

A Fitch belát a Patyomkin-falu kulisszái mögé

A Liberálisok ügyvivője szerint a nemzetközi hitelminősítő üzent az Orbán-kormánynak.

Bodnár Zoltán szerint az üzenet lényege, hogy nem elég néhány gazdasági kulcsszám, mint a költségvetési hiány vagy az államadósság mértéke a felminősítéshez. Ennél több, tartósabb és kiszámíthatóbb teljesítmény szükséges ahhoz, hogy változzon az országkockázati besorolás és Magyarország kikerüljön a befektetésre nem ajánlott kategóriából.

Az Orbán kormány 2010 decembere óta reménykedik abban, hogy az unortodox gazdaságpolitikai sikereinek eredményeként Magyarország kikerül a bóvli kategóriából. (…) Orbán és Matolcsy sikeres Magyarországa nem más, mint egy Patyomkin-falu.

A hitelminősítők ugyanakkor döntéseiket nem néhány szám, hanem a számok mögötti fundamentális folyamatok elemzése, értékelése alapján hozzák meg. Pontosan látják a költségvetési hiánnyal, az államadósság év végi mértékével való trükközést, az EU-források erőltetett lehívásának egyszeri hatását a GDP-növekedésre. A Liberálisok ügyvivője szerint a hitelminősítők belátnak a kulisszák mögé is, és amit ott látnak, aligha ad bátorítást arra, hogy felminősítsék Magyarországot.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik