Közélet

Orbán: Magyarország komolyan veszi a terrorháborút

A NATO-főtitkárral találkozott a miniszterelnök Budapesten.

A terrortámadások arra hívják fel a figyelmet, hogy komolyan kell venni, hogy az EU-ba olyan háborús területről érkeznek emberek, melyekkel az Európai Unió országai különböző mértékben hadban állnak – mondta Orbán Viktor, miután Budapesten találkozott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával. A miniszterelnök szerint az érintett területekről diverzáns csoportokat küldhetnek Európába, ennek eredménye a terror.

Magyarország továbbra is részt vesz a missziókban

Orbán szerint a párizsi terrortámadások után már nem terrorfenyegetésről, hanem valóságos terrortámadásokról kell beszélni, Magyarország pedig komolyan veszi a „terrorháborút”. Hozzátette: a délről érkező „migránshullámot” még szigorúbban kell ellenőrizni.

A miniszterelnök elmondta: biztosította a NATO-főtitkárt, hogy Magyarország folytatja azon missziókat, melyekben részt vesz. Emlékeztetett arra, hogy eredményes a magyar közreműködés a balti térség légvédelmébe, egységet küldtek Litvániába is az elmúlt évben. Magyarország az Afganisztánban vállalt kötelezettségeit 2016-ban is teljesíti, a nemzetközi missziókban való részvételt – az élőerőt tekintve – nem csökkenti.

Tudni kell, kicsoda, honnan jött és mit akar

Orbán kitért arra, hogy a NATO walesi csúcstalálkozóján ígéretet tett, hogy Magyarország a többi országgal egyezően emeli katonai kiadásainak mértékét. A cél, hogy a hadikiadások elérjék a nemzeti össztermék 2 százalékát. „A magyar hadsereg ma nincs abban az állapotban, hogy az ország katonai biztonságához kellő mértékben hozzá tudjon járulni” – indokolt a kormányfő.

Magyarország Ukrajnával a lehető legszorosabban együttműködik, jó irányba fejlődik az ország, de még messze van attól, hogy stabil országnak lehessen tekinteni – jelentette ki Orbán. Másik válsággócként a déli térséget jelülte meg, ahonnan „a migránsok és velük együtt terroristák” érkeznek Európába. Magyarország itt is jelentős szerepet vállal, pénzügyi segítséget nyújt és katonákat is küld – mondta. Az ellenőrzéseket még szigorúbbá kell tenni, mindenkiről tudni kell, kicsoda, honnan jött és mit akar, ennek hiányában nem lesz béke és biztonság – közölte.

Értékes szövetséges

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: a múlt heti párizsi terrortámadások nemcsak ártatlan emberek ellen irányultak, hanem alapvető értékeink – a nyitott, szabad, demokratikus társadalmak ellen is. Kiemelte, hogy Magyarország értékes szövetségese a NATO-nak és üdvözölte, hogy a magyar kormány bejelentette védelmi kiadásainak növekedését. Vizsgálják, hogyan tudnak további, helyi kapacitásokat létesíteni, hogy a kormányok képesek legyenek megvédeni magukat és maguk is felléphessenek a szélsőségek ellen, a NATO támogatásával – mondta. Ez az oka annak, hogy a NATO aktívan részt vesz az afganisztáni védelmi erők kiképzésében, és más országokban is végez hasonló tevékenységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik