Közélet

Túl sok rezidens dolgozna Közép-Magyarországon, többen munka nélkül maradtak

orvosi karton (Array)
orvosi karton (Array)

Legkésőbb a diploma átvételétől számított 30 napon belül tájékoztatniuk kell a jövőben az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központot azoknak az általános orvosoknak, akik szakorvosi képzésüket Magyarországon, támogatott rendszerben szeretnék folytatni – írja szerdai cikkében a Magyar Nemzet a napokban megjelent rendeletmódosításra hivatkozva.

A leendő rezidenseknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy melyik évben szeretnének bekapcsolódni a támogatott szakképzésbe. A változtatás célja, hogy tervezhetőbbek legyenek a képzési keretszámok, idén ugyanis pillanatok alatt elfogytak a rezidenseknek meghirdetett helyek a közép-magyarországi régióban, így többen állás nélkül maradtak.

Esélyegyenlőség, egyenlő elbírálás?

Megváltoztak a rezidensek szakmai munkáját felügyelő mentorokra (tutorokra) vonatkozó követelmények is. A jövőben egy legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező orvos nem csupán a megfelelő szakvizsgával, hanem felsőfokú végzettséggel is lehet tutor. Szigorítás azonban, hogy akik tíz napon belül nem kezdeményezik a szakképzési megállapodás megkötését, azoknak a próbaidő alatt megszüntetik a közalkalmazotti jogviszonyát.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a lapnak azt mondta, a módosítás ellenére problémás, hogyan érvényesül az esélyegyenlőség és az egyenlő elbírálás elve a rezidenseknél, hiszen jelenleg folyamatos a jelentkezés a kórházakba, így nem lehet tudni, melyik helyet mikor szeretné betöltetni az intézmény. Szükség lenne a határidőkre, hogy megfelelően bírálják el a jelentkezéseket, és legalább jogorvoslattal élhessenek a rezidensek – mondta Dénes Tamás.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik