Közélet

Nem emberi mulasztás miatt karambolozott a CAF-villamos, minden mást találgatnak

Múlt hétfőn két villamos karambolozott a Hengermalom úton: egy új, éppen tesztelés alatt álló CAF-villamos csúszott rá egy Tatra-típusú szerelvényre. Később a közlekedési társaság bejelentette: leállítják a 3-as villamos vonalán közlekedő új, rövidebb szerelvények közlekedését a szakértői vizsgálat idejére. A Népszabadság szerdai cikke szerint komoly koncepcionális hiba húzódhat a villamosbaleset mögött.

A BKV, a rendőrség és az engedélyező hatóság által indított szakértői vizsgálat a sínfékrendszer mellett a jármű vezérlésére is kiterjed, ám egyelőre nem találják a baleset pontos okát. Eddig annyi biztos, hogy nem emberi mulasztás vezetett a karambolhoz, a Spanyolországból érkezett jármű egyszerűen nem állt meg, amikor kellett volna, a fékek nem az előírások szerint működtek.

A Népszabadság információja szerint a jármű fékjei közül több ki volt iktatva, ám az erre vonatkozó jelzés nem jelent meg a vezetőfülkében. A hiba nem volt előre jelezhető, az engedélyeket kiállító közlekedési hatóságnak sem tűnt fel. A lap értesülései szerint a baleset okának pontos meghatározása nélkül egyelőre csak találgatni lehet, hogy a hiba kiiktatásához újra kell-e kábelezni az összes szerelvényt, vagy a szoftvert kell módosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik