Közélet

Párizsi terrortámadás: kész Orbán akcióterve

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 11. 17. 14:17

A Fidesz elhalasztotta a kongresszusát, nem akartak ünnepelni. Helyette egy szűk kör kitalálta, mi legyen a párizsi terrortámadás utáni magyar álláspont.
Korábban a témában:

A francia fővárost ért terrortámadás egész Európát megrázta, pszichopata szörnyek gyilkoltak le több, mint száz embert. A terrorakció hírére Magyarországon B szintű terrorfenyegetettségi szintet vezettek be, a Fidesz pedig elhalasztotta a tisztújító kongresszusát.

Ezt személyesen Orbán Viktor jelentette be, úgy fogalmazott,

egy kongresszus mindig ünnep, most pedig nincs mit ünnepelni.

Azt a VS írta meg először, hogy nem ez volt az egyetlen ok, amiért a halasztás mellett döntöttek. Helyette inkább egy szűk kör tanácskozott, Orbán mellett a Miniszterelnöki Kabinetet vezető Rogán Antal, a miniszterelnök legfőbb tanácsadója, Habony Árpád, Tuzson Bence kommunikációs államtitkár, Kubatov Gábor pártigazgató és Kósa Lajos frakcióvezető.

Nyakló nélkül

Információink szerint a kongresszus felszólalói, – köztük Orbán is – beszéde középpontjába állította volna a menekültkérdést, azt azonban a párt vezetése ízléstelennek tartotta volna, hogy a terrortámadás másnapján rögtön ezzel jöjjenek elő, ezért döntöttek a halasztás mellett.

Illetve akkor még azt sem lehetett tudni, hogy összehívnak-e egy válságtanácskozást Európa vezetői számára, ebben az esetben pedig Orbán nem lehetett volna ott a saját újraválasztásán.

De ettől függetlenül a párt igazolva látja saját politikáját, miszerint veszélyes a tömeges bevándorlás. És úgy értesültünk fideszes politikusoktól, ezt hangoztatni is fogják.

Charlie-val kezdődött

A januári, Charlie Hebdo elleni terrortámadás után Orbán Viktor is Párizsba utazott, részt vett a megemlékezéseken, Európa vezetőivel vonult a terror ellen. Majd még ott helyben nyilatkozott az m1-nek, meghirdette a bezárkózás politikáját, amit azóta sokkal inkább menekültellenességként ismerünk.

Orbán és Hollande januárban, kép: Thibault Camus

Néhány akkori Orbán-mondat:

  • A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont.
  • Mi nem fogjuk megengedni, legalábbis, amíg én vagyok a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország.
  • Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.

Bataclan, Stade de France, Le Carillon, Le Petit Cambodge

A fenti mondatokat akár a múlt pénteki terrortámadások után is mondhatta volna a kormányfő. De nem tette.

Helyette inkább azt mondta hétfőn, napirend előtti felszólalásában, hogy “az Európai Uniót megtámadták, és mi is veszélyben vagyunk”.

De a Charlie Hebdo elleni támadást követő beszéde és a hétfői mondatai között jelentős az enyhülés, a 24.hu a kormányfő környezetéből úgy értesült, teljesen tudatosan.

Most nem támadásra van szükség, ez lehet az önigazolás időszaka, mondta forrásunk.

Erre a magatartásra utal az, amikor Orbán felszólalásában úgy fogalmazott, elsőként Magyarország zárta le a határait a Közel-Keletről és Afrika felől érkező menekültek előtt, amiért számos kritikát is kaptak. Mára azonban szerinte bebizonyosodott, a terroristák a helyzetet kihasználva elvegyültek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében.

De az m1-en hétfő este azért nem tudott elmenni szó nélkül amellett, hogy Európa “téves ösvényen jár” és “az egész európai politikát újra kell gondolni”, kedden pedig az Országgyűlés megszavazta, bíróságra megyünk a kötelező kvótarendszer ellen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.