térfigyelő (térfigyelő kamera, )
Közélet

Jön a hatósági Facebook, egy utcai kamera is Nagy Testvér lehet

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 17. 11:25

Hiába aggályoskodtak a jogvédők, az Országgyűlés rábólintott az arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozására.

Az országos hatósági nyilvántartásban az arcképmásokból képzett arcképprofilok szerepelnek, azaz nem maga a fénykép, hanem az ahhoz rendelt úgynevezett technikai kapcsoló számok, amelyek alkalmatlanok az arckép visszafejtésére. Az arcképmásból képzett arcképprofil is személyes adatnak minősül – írja az MTI.

A profilokban csak ügyhöz kötötten kereshetnek a jogosult szervek, egyebek mellett a bíróság, a rendőrség, az ügyészség, a büntetés-végrehajtás vagy más nyomozást végző szerv. Az arcképelemzésnek két típusa lehet: ismeretlen ember azonosítása és személyazonosság ellenőrzése.

A jogszabály hatályba lépése után egy úgynevezett ősfeltöltést végeznek azért, hogy a központi szervnél rendelkezésre álljanak a – törvényben meghatározott – nyilvántartásokban kezelt arcképek. A kezelő például úti okmányokból vagy közlekedési okmányokból származó adatokat kap meg, de rendelkezésére állnak adatok a menekültügyi vagy a központi idegenrendészeti nyilvántartásból is. Módosították a hírközlési törvényi is annak érdekében, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a megfelelő formátumban kapjon adatokat az egyes szolgáltatóktól.

Az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló törvényt Pintér Sándor belügyminiszter a bűnelkövetők gyors, korszerű technológián alapuló azonosítása miatt tartotta fontosnak és szükségesnek tartotta a szabályozást az okmányhamisítás új elkövetési módjaira, számos bűncselekmény határon átnyúló jellegére hivatkozva is. A törvényt 122 igen, 39 nem szavazattal, 24 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) már akkor jelezte kifogásait, amikor a kormány honlapján megjelent az előterjesztés. Úgy vélte, hogy a nyilvántartás a személyes adatok védelmét szolgáló korlátozások ellenére, “erősen veszélyezteti a magánszférát”.

A profilalkotási technológia azért jelent különös veszélyt a magánszférára, mert míg személyazonosító irattal vagy akár ujjlenyomattal való azonosításhoz szükség lehet az érintett együttműködésére (igazolvány átadása, ujjlenyomat adása), az arcképpel bármilyen helyzetben az érintett tudta nélkül is könnyedén azonosíthatóvá válik.

A TASZ szerint a bármilyen helyzetben, automatizáltan elvégezhető azonosítással az emberek elveszítik a személyazonosságuk felfedése fölötti ellenőrzésüket. Ezt a veszélyt különösen valóssá teszi a térfigyelő kamerák elterjedése.

Egy CCTV rendszer esetleges összekötése az adatbázissal vagy képeinek felhasználása lehetővé teszi az utcán sétálók vagy egy tömeg tagjai, például egy tüntetésen résztvevők azonosítását.

A jogvédők úgy vélték, ez súlyosan sérti a személyes adatok védelmét, ami alapvető jogba, s mivel a jogi garanciák elégtelenek, a törvény nem felel meg az alapjog korlátozás arányossági követelményének.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.