Közélet

Hiányzó szakorvos, kifizetetlen pótlékok – Sztrájkolhatnak a rezidensek

orvosi köpeny (Array)
orvosi köpeny (Array)

A Magyar Rezidens-szövetség (MRSZ) szerint az orvosgyakornokoknak a szakorvosi felügyelet hiányával, kifizetetlen pótlékokkal és jogtalan tanulmányi szerződésekkel kell megküzdeniük, ezért elképzelhető, hogy az ombudsmanhoz fordulnak – számol be a Magyar Nemzet.

A gondokról a szervezet jelenleg is tárgyal Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral, azonban ha ez eredmény nélkül zárul, a szervezet az ombudsman segítségét kéri. Az MRSZ elnöke szerint ha nem emelik meg az orvosgyakornokok fizetését, a sztájk lehet az egyetlen megoldás. Dénes Tamás a lapnak nyilatkozva arról beszélt: előfordult, hogy egy rezidensnek egyedül kellett ügyelnie egy osztályon és bár a felügyelő orvos telefonon elérhető volt, baj esetén több mint 40 percbe telt volna, míg beér a kórházba.

Bizonyítékokat várnak

Bár egy 2013-as rendelet szerint a rezidensek a gyakorlat első két évében kizárólag személyes felügyelet mellett ügyelhetnek és a harmadik év után sem oszthatók be a traumatológiai, intenzív osztályokra szakorvos személyes jelenléte nélkül, a szakorvoshiány okán mégis gyakran egyedül kell ügyelniük a gyakornokoknak.

Az MRSZ várja a rezidensek munkavégzéssel kapcsolatos észrevételeit, melyek bizonyítékul szolgálhatnak arra, hogy a képzés vagy a foglalkoztatás során sérültek az érdekeik, illetve szabálytalanul alkalmazták őket. A tárgyalások sikertelensége esetén ezeket tárják majd az ombudsman elé.

Dénes Tamás elmondta: a kórházak gyakran jogtalanul íratnak alá tanulmányi szerződést a rezidensekkel, habár az intézményeknek jár a helyettesítési támogatás, sokan emiatt mondhattak fel és mentek külföldre dolgozni. Az MRSZ elnöke szerint amennyiben nem lesz tisztességes béremelés és előrelépés az orvosok és minden egészségügyben dolgozó esetében, sztrájkot kell szervezni.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik