Közélet

Brüsszel felfüggesztheti a paksi bővítést

24.hu
24.hu

2015. 11. 17. 18:40

Nem felel meg az uniós szabályoknak, hogy a magyar kormány a pályáztatást mellőzve adta oda az oroszoknak a négyezer-milliárdos üzletet.

Az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást a Roszatomnak a paksi bővítésre. A BruxInfo úgy tudja, a testület csütörtökön hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, melyben felszólítja a paksi beruházást érintő, folyamatban lévő és tervezett beszerzések felfüggesztésére.

A magyar kormánynak két hónapon belül kell reagálnia a hivatalos felszólító levél állításaira, az Európai Bizottság ennek fényében dönt arról, hogy a második szakaszba lépjen-e az eljárás. A Bizottság nem erősítette meg a hírt, de nem is cáfolta. Csütörtökön hoznak döntéseket kötelezettségszegési ügyekben, ennek része lehet a paksi bővítés ügye is.

Magyarország egy Oroszországgal aláírt kormányközi megállapodás keretében adta a Roszatomnak pályáztatás nélkül a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésére és felszerelésére vonatkozó szerződést. A projekt költségeit csaknem négyezer-milliárd forintra becsülik. A testület a megállapodás megkötése óta vizsgálta előzetes eljárás keretében, hogy a szerződés megfelel-e a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoknak, a BruxInfo értesülései szerint arra a következtetésre jutottak, hogy nem.

A magyar kormány kezdettől fogva azzal indokolta a pályáztatás mellőzését, hogy nemzetközi megállapodások esetében nincs ilyen kötelezettség, ugyanakkor a Bizottság azzal érvel, hogy a nemzetközi megállapodásokban rögzített kötelezettségek a gyakorlatban nem írhatják felül az EU-szerződésben lefektetett alapelveket. Az uniós tagállamok által kötött nemzetközi megállapodásoknak is tiszteletben kell tartaniuk a közbeszerzéseknél alkalmazott olyan alapelveket, mint a hátrányos megkülönböztetés tilalma, az egyenlő elbánás és az átláthatóság, a paksi beruházás közvetlen odaítélése viszont ennek nem felel meg.

Az ügyben kötelezettségszegési eljárás indulhat, ennek során derül ki, hogy az Európai Bizottságnak, vagy a magyar kormánynak van-e igaza – számolt be az uniós szakportál.

A Miniszterelnökség szerint a magyar kormány nem sértette meg az uniós közbeszerzési szabályokat, közleményükben azt írták: az Európai Bizottság minden kérdésére részletes és minden kétséget eloszlató tájékoztatást adnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.