Közélet

Újabb fővárosi ingatlanmutyi a láthatáron

Az V. kerület egy eladásra szánt ingatlant 112 millióra becsültetett, miközben három éve, alacsonyabb ingatlanárak mellett még 154 milliót ért.

Ugyanakkor a belváros képviselőtestülete napirendre sem vette az ellenzék indítványát vizsgálat lefolytatására, írja a Népszabadság.

Juhász Péter, a kerület ellenzéki képviselője nem hagy nyugtot a kormánypárti társainak, továbbra is napirenden tartja az ingatlanügyeket. Szerinte ki kell deríteni, hogy nem játszott-e össze az értékbecslővel az ügyvédi iroda, amely testületi döntés alapján 78 millió forintért vásárolhat meg egy 237 négyzetméteres Deák Ferenc utcai ingatlant.

A Sándor és Társai Ügyvédi Iroda az V. kerületi önkormányzatnak is dolgozik, hat hónap bérleti idő után 30 százalék kedvezményt kaptak a felvásárláshoz.

Az MSZP-s Steiner Pál szerint a tudatos vagyonvesztés miatt felmerült a hűtlen kezelés gyanúja is, azonban Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester mindenkit megnyugtatott, készíttetni fognak egy kontorllértékbecslést.

A lap szerint az üzlettel több probléma is van. Juhász ugyanis talált egy olyan ajánlatot az ingatlanra, ami 145 millió forintot jelenthetne az önkormányzatnak, ráadásul harminc napon belül fizetnének, de az önkormányzat nem foglalkozott vele.

Az ügyvédi bérlőt elővásárlási jog illeti meg, de csak akkor, ha tartani tudja a másik ajánlatban vállalt árat, azonban az ügyvédi iroda ajánlata mégis érvényben maradt a 30 százalékos kedvezménnyel.

A Népszabadság ügyvéd megszólalói szerint, ha a becsült árnál sokkal olcsóbban értékesítenek egy ingatlant, az felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Juhász kijelentette: amennyiben nem változik az adásvételi konstrukció, feljelentést tesz, bár az ügyészség saját hatáskörben is felléphetne, tette hozzá.

Cikkünk megjelenése után megkaptuk az önkormányzat reakcióját, úgy érezzük, a legjobb, ha az egészet közöljük

Belváros-Lipótváros Önkormányzat hangsúlyozza, hogy a Juhász Péter által benyújtott sürgősségi indítványt azért nem tudta tárgyalni a Testület csütörtöki ülésén, mert határidőn túl érkezett. Juhász Péternek képviselőként tudnia kell, hogy az Szervezeti és Működési Szabályzat szerint sürgősségi indítványt előző nap 12 óráig kell benyújtani. A képviselő előterjesztése szerdán jóval 12 órát követően, 16 óra után érkezett meg.

Az ingatlannal kapcsolatos előterjesztés időközben azért is okafogyottá vált, mert az ajánlatot tevő ingatlanos cég visszavonta vételi szándékát. Juhász Péter folyamatosan valótlanságokat állít a médiában és a sajtóban, például amikor azt állította, hogy nem kapott meghívót a Testületi Ülésre.

Képviselőként ismernie kellene az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, amely előírja, hogy minden képviselőt legalább 7 nappal értesíteni kell a soron következő testületi ülésről, amelyre meg is kapta a meghívót a jelzett határidőn belül a többi képviselővel együtt.

Juhász Péternek tudnia kell, hogy milyen időközönként vannak testületi ülések, melyre mindig megkapja a meghívót, így rész vehetett volna azon a testületi ülésen is, amelyen a Deák Ferenc utcai ingatlan elidegenítését tárgyalta a Testület, de ő akkor sem vett rész az önkormányzat munkájában, csak a sajtón keresztül vádaskodik és valótlanságokat állít.

Újra elmondjuk, hogy a Deák Ferenc u. 23. sz. alatti ingatlan egy bérlővel terhelt irodahelyiség, aminek jelenleg az elidegenítési eljárása zajlik. Az említett ajánlatot tevő fél pedig nem bérlője az ingatlannak és nem is volt soha.

A fentieken túl sajnálattal vesszük tudomásul, hogy Juhász Péter úr immár több mint egy éves képviselői pályafutással a háta mögött a mai napig sincs tisztában az Önkormányzat működését szabályozó alapvető jogszabályokkal és önkormányzati rendeletekkel.

A tegnapi ülésen kiderült, hogy Juhász Péter a sajtóban ugyanarra az értékbecslést készíttető cégre hivatkozott, mint aki vételi kérelmet benyújtotta, majd visszavonta.

Kiemelendő ugyanis, hogy az ajánlatot tevő félnek a mai napig is tartozása áll fent az önkormányzat felé, így a helyi rendelet kizárja, hogy részére eladhassunk az ingatlant. Ráadásul az önkormányzat több alkalommal is próbálta inkasszóval behajtani a tartozást, de ez többszöri próbálkozásra sem vezetett teljes eredményhez.

A sajtóban és a médiában elhangzott, hogy ez a cég 2012-ben meg akarta venni az ingatlant, de nem vehette meg. Közben az is kiderült, hogy ez a cég 2012-ben, amikor az Önkormányzat nyílt pályázat útján próbálta eladni a fenti ingatlant, a pályázati dokumentációt ugyan felvette, vételi ajánlatot mégsem tett.

Ebből következik, hogy a cég igenis megvehette volna az ingatlant a médiában elhangzottakkal ellentétben, ami hiteltelenné teszi a céget, az ajánlatát és az általa készíttetett értékbecslést. Az az igazi kérdés, hogy Juhász Péter ezeket a hamis információkat egyedül vagy a céggel összejátszva találta ki, amiket politikai hecckampányához használ fel.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a cikkben közölt állítólagos ügyvédi észrevételek vagy nem valósak, vagy nem ismerik a lakástörvény vonatkozó kogens előírásait.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Sajtóosztály

Ajánlott videó

Olvasói sztorik