Közélet

Orbán-recept a gyermekéhezésre: jön a 2 napos hét!

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 13. 10:07

Szél Bernadett szerint a kormány törvénytervezete a gyermekéhezés felszámolására aljas trükk.

“Így számolt a kormány” rovattal jelentkezett az LMP társelnöke, Szél Bernadett, aki arra várt választ, mire elég a szünidei gyermekétkeztetésre szánt 4,5 milliárd forint.

Ugye azt már felfedeztük, hogy szó nincs arról, hogy itt minden nap ételt biztosítana a kormány a rászoruló gyermekeknek a szünetekben: a minimum előírással kalkulálva, ami nyaranta 43, a többi szünetben összesen 6 nap, 440 Ft/nap normatívával és 200 ezer gyerekkel számolva 4,3 milliárd jön ki.

Az ellenzéki politikus szerint a 200 ezer gyermek feltehetően azt jelenti, hogy csak azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek jutnának hozzá a minimális segítséghez is, akik egyben hátrányos helyzetűek vagy halmozottan hátrányos helyzetűek. Mivel 2013-ban a besoroláson szigorítottak, így már jóval kevesebb gyermek tartozik ide, pedig a helyzetük fikarcnyit sem javult.

Összességében tehát a lehető legszűkebbre veszi a kormány az ellátandó gyerekek és az ellátási napok számát – és az az abszurd helyzet is előfordulhat, hogy olyan gyerekek is kiesnek a nyári étkeztetésből, akik eddig részesültek benne.

A mérleg tehát félmillióból 200 ezer gyermek, tavaszi/téli/őszi szünetben 2 nap, nyáron 43 nap — a többi nap a nagy semmi. Ez nem nemzeti minimum, sokkal inkább nettó alibizés.

Az LMP kiáll azért, hogy a kormány biztosítsa a szükséges forrást mind a félmillió gyermeknek, mert rászoruló és rászoruló között nincs különbség, a gyermekeknek hét nap kell enni.

Mindig van lejjebb

Ezt is Szél Bernadett írta a Facebook-oldalán, miután nem hitt a szemének, amikor meglátta: a kormány mit főzött ki a gyermekéhezés ellen. A beígért 4,5 milliárddal ellentétben ők csak a szünidőre 17 milliárdot számoltak ki.

De most rájöttünk, mi a turpisság, bár az aljas trükk találóbb kifejezés: beépítették a javaslatba, hogy az önkormányzatok számára 2 nap alatt letudható az ingyenes étkeztetés a tavaszi, őszi és téli szünetben, a nyáriból meg cirka fél hónap hiányzik.

Az ellenzéki képviselő olvasatában a Fidesz-KDNP úgy kívánja a szünetekben a rászoruló gyermekek étkeztetését letudni, hogy azt mondja az önkormányzatnak,

figyelj, én adok valamennyit, amennyit tudsz, tegyél hozzá, de ha nem tudsz, az se túl nagy gond, úgyis csak 2 napot kötelező bevállalnod — az önkormányzat kiválasztja mondjuk a hétfőt meg a szerdát, akkor ad a gyermekeknek, a kormány meg kiáll sajtótájékoztatóra, hogy a probléma meg van oldva.

A nagy frászkarikát.

Írja Szél és idézi Czibere államtitkárt, aki szerint

a jövő évtől minden iskolai szünetben kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése.

Az LMP politikusa ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az ördög a részletekben rejlik. Az államtitkár nem beszélt arról, hogy a kormány szociális törvénytervezete csak a szegénységben élő gyerekek szűkebb csoportjára és a szünidei napok egy részére terjed ki.

“b) az a) pont alá nem tartozó gyermekek számára

ba) a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon,

bb) az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként legalább 2 munkanapon, legfeljebb az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon köteles megszervezni, és ennek keretén belül a szülő, törvényes képviselő kérelmének megfelelő időtartamban az adott gyermek részére biztosítani.”

Szél Bernadett továbbra is úgy véli, a Fidesz-KDNP tényleg inkább adja be maga a Nemzeti Minimumot, mert akkor ott lesz,

hogy a költségvetésben mindig lesz elég pénz az éhező gyermekekre, akárki kormányoz is Magyarországon.

Az LMP társelnöke szerint az még a kormánypártoktól is sok, hogy olyan aljas trükkökkel próbálják megvezetni a magyarokat, mint ez a 2 napos minimum, ami “nettó alibizés”. Előzőleg egyébként sorra cáfolták ellenzéki politikusok, szakemberek Orbán főtanácsadóját, aki szerint teljesen fölösleges a Nemzeti Minimum program, mert a kormány már felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést, aki mást állít, az 2008-as adatokból dolgozik.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke úgy vélte, Hegedűs Zsuzsa az, aki nincs tisztában a helyzettel, hiszen a magyar lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él:

ez több mint félmillió gyerek, közülük százezer nyomorog.

Orbán Viktor főtanácsadójának szavaira Bangóné Borbély Ildikó, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának MSZP-s tagja úgy reagált, ha a kormány valóban felszámolta a gyermekéhezést, akkor Hegedűsre már nincs is szükség. Ő egyébként szintén átverésnek tartja a kormány javaslatát, mert a hangzatos kommunikáció mögött csak hamis ígéreteket és hazugságokat talált. A Szél Bernadett által már vázolt hiányosságokat a szocialista politikus azzal egészíti ki, hogy

a most következő téli szünetre semmilyen megoldást nem tartalmaz a javaslat, mert először csak a jövő tavaszi szünetben kell alkalmazni az új szabályokat.

A három év alatti, intézménybe nem járó gyermekekkel nem foglalkozik a javaslat, pedig 83%-uk semmilyen intézménybe sem jár.

A hétvégi étkeztetés megoldása egyáltalán nem szerepel a kormány javaslatában, pedig Balog Zoltán nemrég arra is megoldást ígért.

Bangóné maga is úgy véli, hogy a gyermekéhezés felszámolása nem lehet pénzkérdés és pártpolitikai ügy.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.