Közélet

Orbán-recept a gyermekéhezésre: jön a 2 napos hét!

Szél Bernadett szerint a kormány törvénytervezete a gyermekéhezés felszámolására aljas trükk.

“Így számolt a kormány” rovattal jelentkezett az LMP társelnöke, Szél Bernadett, aki arra várt választ, mire elég a szünidei gyermekétkeztetésre szánt 4,5 milliárd forint.

Ugye azt már felfedeztük, hogy szó nincs arról, hogy itt minden nap ételt biztosítana a kormány a rászoruló gyermekeknek a szünetekben: a minimum előírással kalkulálva, ami nyaranta 43, a többi szünetben összesen 6 nap, 440 Ft/nap normatívával és 200 ezer gyerekkel számolva 4,3 milliárd jön ki.

Az ellenzéki politikus szerint a 200 ezer gyermek feltehetően azt jelenti, hogy csak azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek jutnának hozzá a minimális segítséghez is, akik egyben hátrányos helyzetűek vagy halmozottan hátrányos helyzetűek. Mivel 2013-ban a besoroláson szigorítottak, így már jóval kevesebb gyermek tartozik ide, pedig a helyzetük fikarcnyit sem javult.

Összességében tehát a lehető legszűkebbre veszi a kormány az ellátandó gyerekek és az ellátási napok számát – és az az abszurd helyzet is előfordulhat, hogy olyan gyerekek is kiesnek a nyári étkeztetésből, akik eddig részesültek benne.

A mérleg tehát félmillióból 200 ezer gyermek, tavaszi/téli/őszi szünetben 2 nap, nyáron 43 nap — a többi nap a nagy semmi. Ez nem nemzeti minimum, sokkal inkább nettó alibizés.

Az LMP kiáll azért, hogy a kormány biztosítsa a szükséges forrást mind a félmillió gyermeknek, mert rászoruló és rászoruló között nincs különbség, a gyermekeknek hét nap kell enni.

Mindig van lejjebb

Ezt is Szél Bernadett írta a Facebook-oldalán, miután nem hitt a szemének, amikor meglátta: a kormány mit főzött ki a gyermekéhezés ellen. A beígért 4,5 milliárddal ellentétben ők csak a szünidőre 17 milliárdot számoltak ki.

De most rájöttünk, mi a turpisság, bár az aljas trükk találóbb kifejezés: beépítették a javaslatba, hogy az önkormányzatok számára 2 nap alatt letudható az ingyenes étkeztetés a tavaszi, őszi és téli szünetben, a nyáriból meg cirka fél hónap hiányzik.

Az ellenzéki képviselő olvasatában a Fidesz-KDNP úgy kívánja a szünetekben a rászoruló gyermekek étkeztetését letudni, hogy azt mondja az önkormányzatnak,

figyelj, én adok valamennyit, amennyit tudsz, tegyél hozzá, de ha nem tudsz, az se túl nagy gond, úgyis csak 2 napot kötelező bevállalnod — az önkormányzat kiválasztja mondjuk a hétfőt meg a szerdát, akkor ad a gyermekeknek, a kormány meg kiáll sajtótájékoztatóra, hogy a probléma meg van oldva.

A nagy frászkarikát.

Írja Szél és idézi Czibere államtitkárt, aki szerint

a jövő évtől minden iskolai szünetben kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése.

Az LMP politikusa ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az ördög a részletekben rejlik. Az államtitkár nem beszélt arról, hogy a kormány szociális törvénytervezete csak a szegénységben élő gyerekek szűkebb csoportjára és a szünidei napok egy részére terjed ki.

“b) az a) pont alá nem tartozó gyermekek számára

ba) a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon,

bb) az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként legalább 2 munkanapon, legfeljebb az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon köteles megszervezni, és ennek keretén belül a szülő, törvényes képviselő kérelmének megfelelő időtartamban az adott gyermek részére biztosítani.”

Szél Bernadett továbbra is úgy véli, a Fidesz-KDNP tényleg inkább adja be maga a Nemzeti Minimumot, mert akkor ott lesz,

hogy a költségvetésben mindig lesz elég pénz az éhező gyermekekre, akárki kormányoz is Magyarországon.

Az LMP társelnöke szerint az még a kormánypártoktól is sok, hogy olyan aljas trükkökkel próbálják megvezetni a magyarokat, mint ez a 2 napos minimum, ami “nettó alibizés”. Előzőleg egyébként sorra cáfolták ellenzéki politikusok, szakemberek Orbán főtanácsadóját, aki szerint teljesen fölösleges a Nemzeti Minimum program, mert a kormány már felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést, aki mást állít, az 2008-as adatokból dolgozik.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke úgy vélte, Hegedűs Zsuzsa az, aki nincs tisztában a helyzettel, hiszen a magyar lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él:

ez több mint félmillió gyerek, közülük százezer nyomorog.

Orbán Viktor főtanácsadójának szavaira Bangóné Borbély Ildikó, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának MSZP-s tagja úgy reagált, ha a kormány valóban felszámolta a gyermekéhezést, akkor Hegedűsre már nincs is szükség. Ő egyébként szintén átverésnek tartja a kormány javaslatát, mert a hangzatos kommunikáció mögött csak hamis ígéreteket és hazugságokat talált. A Szél Bernadett által már vázolt hiányosságokat a szocialista politikus azzal egészíti ki, hogy

a most következő téli szünetre semmilyen megoldást nem tartalmaz a javaslat, mert először csak a jövő tavaszi szünetben kell alkalmazni az új szabályokat.

A három év alatti, intézménybe nem járó gyermekekkel nem foglalkozik a javaslat, pedig 83%-uk semmilyen intézménybe sem jár.

A hétvégi étkeztetés megoldása egyáltalán nem szerepel a kormány javaslatában, pedig Balog Zoltán nemrég arra is megoldást ígért.

Bangóné maga is úgy véli, hogy a gyermekéhezés felszámolása nem lehet pénzkérdés és pártpolitikai ügy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik