Közélet

Merkel és az osztrák védelmi miniszter is kapott Szijjártótól

Továbbra is a kerítés áll a viták kereszttüzében. Az Európai Bizottság alelnöke szerint az nem a menekültválság megoldása, hogy idegenek nem juthatnak be.

Összeszólalkozott pénteken délután Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke – tudósít a Népszabadság.

A visegrádi négyek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek prágai tanácskozását követően Szijjártó újságírók előtt arról beszélt, hogy „amíg az Európai Unió csak beszél a migrációs válság megoldásáról, Magyarország a gyakorlatban is lépett, és konkrét intézkedéseket hozott határai védelmére”. Felemlegette, hogy amikor hazánk déli határainál kerítés épült, élesen bírálták az országot, fasisztának is nevezték. „Mostanság pedig több ország lényegében hozzánk hasonlóan cselekszik, csak határzárnak, akadálynak nevezik azt, amit mi kerítésnek” – tette hozzá a miniszter, aki mondandóját Angela Merkel elhíresült mondatával fejezte be: „Wir schaffen das”, vagyis „Úrrá leszünk a helyzeten”.

Timmermans a német kancellárral szembeni övön aluli ütésnek minősítette Szijjártó szavait. Azt mondta: az ilyen megnyilvánulások nem segítik elő a probléma megoldását, azt csak közösen, európaiként lehet orvosolni. „Nincs semmi értelme azzal kérkedni, hogy mi jobban csináljuk, ti pedig rosszabbul, mi sikeresek vagyunk, ti meg nem. Mindannyian alulmaradunk, ha így folytatjuk” – mondta Timmermans, hozzátéve, hogy bízik Merkel szavainak igazában, mert Európa képes lesz megoldani a menekültválságot. Azt is közölte, hogy azt nem lehet sikernek nevezni, hogy idegenek nem juthatnak be.

Szijjártó egyébként pénteken az osztrák védelmi miniszter ellen is kirohant, azt mondta: „Ausztria szocialista védelmi minisztere ahelyett, hogy Magyarországot bírálja, inkább az európai közös szabályok betartásán fáradozzon”. A külügyminiszter arra reagált, hogy Ausztria bejelentette: négy kilométeres kerítést épít Spielfeldnél, de az nem szögesdrótkerítés lesz. Gerald Klug hangsúlyozta: a menekültek rendezett irányításához szükséges rendszerről van szó és nem került sor Ausztria „orbanizálódására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik