Közélet

Lezuhant orosz gép: előre szóltak, támadások lehetnek az egyiptomi légtérben

Brit és amerikai titkosszolgálatok az orosz utasszállító repülőgép október végi tragédiája előtt hét héttel figyelmeztették a nemzetközi légitársaságokat az egyiptomi légtérben várható esetleges támadásokra, írja a Focus.

Az újság erről egy szeptember 9-én kiadott figyelmeztetésre hivatkozva számolt be, amelyben arra intették a pilótákat, hogy az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe vagy onnan visszafele történő repüléskor semmiképp ne ereszkedjenek 25 ezer láb (7620 méter) alá, mivel az Iszlám Állam Sínai-félszigeten tevékeny ágának esetleges rakétatámadásától lehet tartani.

A Focus kitért arra is, hogy a sarm-es-sejki repülőtér – nyomozói körökből származó információk szerint – ráadásul számos biztonsági hiányosság meglétét elismerte. Az elkövetők esetleges bűntársainak így egyszerű lehetett utólag robbanószert elhelyezni a poggyászokban.

A Fox News amerikai tévécsatorna a vizsgálatokhoz közel álló forrásokra hivatkozva pénteken azt jelentette, hogy időzítő berendezés volt a lezuhant utasszállítón, erről itt olvashat bővebben.

A német hírmagazin tájékoztatása szerint a brit és amerikai titkosszolgálatok az orosz repülőgép lezuhanása után fokozott kommunikációt regisztráltak a Sínai-félsziget és az Iszlám Állam szíriai hadállásai között. A beszélgetések kiértékelésekor kiderült, hogy az Iszlám Állam lehallgatott tagjai közül egyesek tipikus londoni, valamint birminghami akcentussal beszélik az angolt. A tragédia után néhány órával az IÁ egyiptomi szárnya egyébként azt állította, hogy a repülőgép elleni támadással bosszulták meg a szíriai orosz légicsapásokat.

Október 31-én a Kogalymavia légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra közlekedő repülőgépe a felszállás után 23 perccel – eddig tisztázatlan okokból – lezuhant a Sínai-félszigeten. Fedélzetén 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki sem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik