Közélet

Mutyi lett a nagy roma kiegyezésből

farkas-florian(960x640).jpg (Array)
farkas-florian(960x640).jpg (Array)
Kemény évek járnak az Országos Roma Önkormányzatra. Hiába egyezett ki Farkas Flórián volt ORÖ-elnök mindenkivel, a politikai bili csak kiborult.

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke nem volt túl népszerű az ORÖ hétfői mohácsi közgyűlésén. Félbeszakították mondandóját, miszerint az lenne a pénzügyi visszaélések gyanújával sújtott szervezetnél a legjobb megoldás, ha fátylat borítanának a múltra. Az Index cikke felidézi, a küldöttek nagyon nem értettek egyet ezzel, ki akarják vizsgáltatni, hova lett a Híd a munka világába több milliárd forintja.

Az ORÖ lassan működésképtelen a hiányzó pénzek miatt, de két éve más volt a helyzet. Farkas Flórián korábbi roma vezető a 2014-es választások előtt meghirdette a hallgatás stratégiáját. Akkoriban hozták létre a Cigányügyi Egyeztető Tanácsot, Farkas pedig a kormány és a romák közti közvetítővé vált. Farkas akkor azt mondta, felzárkóztatási pénzek is a tanács munkája miatt érkeztek.

Jegyzőkönyvesített kiegyezés

Néhány jegyzőkönyv szerint Farkas ebből a forrásból ígért fizetést a “fontos embereinek”, és közölte, a roma képviselők teljes állásként számolhatják majd el tevékenységüket. A foglalkoztatási szövetkezetekben szerinte rajtuk kívül több tízezer ember is munkát kaphat. Cserébe Farkas annyit kért, hagyják a politikai ügyeket, ne szerepeljenek a sajtóban, majd ő fog. Hozzátette, támadásokra számíthatnak, erre fel kell készülni. Így szólt az üzenet:

“Első feladat az, hogy nem reagálunk semmire, ha mégis komoly az ütés, akkor szóltok nekünk, és mi lereagáljuk központilag. … Tudom, hogy emberileg nehéz, nekünk sem könnyű, de ilyen a helyzet Magyarországon. … Meg fogjuk találni a kellő választ, csak mindig hajtsátok végre, amit kérek, és a siker nem marad el.”

Pozícióhalmozás

Farkasnak időközben összeférhetetlenség miatt távoznia kellett, annyi pozíciót halmozott fel: a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet alapító elnöke, a Lungo Drom elnöke, országgyűlési képviselő a Fidesz színeiben és a kormányfő romaügyi megbízottja havi egymillió forintos tiszteletdíjért.

A botrány tavaly robbant ki, amikor kiderült, hogy a felzárkóztatásra szánt pénzekből 220 millió forintért vettek budai villát és irodákat, miközben a program egy helyben topog. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés és sikkasztás gyanújával nyomoz, de egyelőre semmi hír a vizsgálatok eredményeiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik